Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
27.01.2021.

Војне школе обележиле школску славуВојна гимназија и Средња стручна војна школа обележиле су данас школску славу Светог Саву у част утемељивача школства и првог српског архиепископа.

Обележавању Савиндана у Војној гимназији присуствовали су помоћник министра за људске ресурсе Катарина Томашевић, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић, начелник Војне академије генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић, као и професори и ученици Војне гимназије и Средње стручне војне школе.

Протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо, уз саслужење војних свештеника служио је обред резања славског колача, у присуству старешина, професора и ученика Војне гимназије и Средње стручне војне школе.

Говорећи о значају празника и светосавља, начелник Војне гимназије капетан бојног брода Мирослав Ћитић, указао је да је Свети Сава, пре свега, утемељивач српске цркве, државе и школства, истичући да су његова дела ванвременска.

- Драги ученици, на данашњи дан позивам вас да сваког дана своје поступке одређујете да буду у духу Светосавља, да сваког дана будете бољи него претходног, да несебично помажете једни другима, да чувате једни друге, да будете сложни, да данас када сложно обележавамо овај дан, тај дух слоге и заједниства задржите и њиме се водите - нагласио је капетан бојног брода Ћитић.

Након обреда резања славског колача, поводом данашњег празника, традиционално, приређена је Светосавска приредба, која је започела извођењем Химне Светом Сави, а уследио и пригодан културно-уметнички програм који су осмислили и извели ученици Војне гимназије и Средње стручне војне школе.