Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
04.09.2020.

Министар Вулин: Србија ће наставити да се бори за принципе међународног праваМинистар одбране Александар Вулин, као почасни гост, присуствовао је у Москви заједничком заседању министара одбране држава учесница Заједнице независних држава (ЗНД), држава чланица Шангајске организације за сарадњу (ШОС) и Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ).

Након заседања министар Вулин је рекао да је Србија још једном истакла да је војно неутрална, да никада неће постати део било ког војног савеза, као и да сама одлучује о себи, својој спољној и војној политици, те да политику војне неутралности председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића високо цене државе учеснице конференције.
 
- Србија је мирољубива земља, која јача и чији војни развој је веома запажен, чији се војници поштују, али се изнад свега поштује наша мирољубива политика. Ја сам овде данас изразио своју велику захвалност због поштовања политике неутралности, коју добијамо од свих чланица поменутих иницијатива, а посебно свима онима који нису признали лажну државу Косово и који нас подржавају у Савету безбедности Уједињених нација, на првом месту Руска Федерација и Народна Република Кина – истакао је министар Вулин.
 
Он је нагласио и да је за Србију веома важно што учествује на оваквим форумима где ће наши ставови и размишљања бити пажљиво саслушани.

- Наша мирољубива политика овде се поштује. Наша војна неутралност високо се цени, а наша принципијелна борба за међународно право је нешто по чему се разликујемо и од много моћнијих и снажнијих земаља – поручио је министар Вулин, додавши да је на данашњем заседању подсетио присутне да је Србија 1999. године издржала последњи некажњени злочин, НАТО агресију и да су тада покушали да убију Србију, а успели да убију међународно право.
 
- Док се велике силе не договоре, док се поново не успостави систем и поредак међународног права, свет ће бити тешко и неизгледно место, али Србија ће наставити да се бори за принципе међународног права, јер само тако мали могу да опстану – рекао је министар Вулин, поручивши да српски народ, иако малобројан, велики је народ по својим схватањима и по жртвама које је поднео за слободу.

Министар одбране Александар Вулин борави у Руској Федерацији на позив министра одбране генерала-армије Сергеја Шојгуа. Осим учешћа на данашњем скупу имаће састанак са својим домаћином, више билатералних сусрета на министарском нивоу, а присуствоваће и завршним манифестацијама и церемонији затварања Међународних војних игара на полигону Алабино надомак Москве.