Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
30.08.2020.

Златна и бронзана медаља за војне возаче на Међународним војним играмаВозачи Војске Србије освојили су треће место и бронзану медаљу у екипној трци са бојевим гађањем, која представља главни догађај у дисциплини „Војни рели“ Међународних војних игара, која се одржава у Републици Тува на далеком истоку Руске Федерације.

Посебан успех остварила је посада Војске Србије у којој су десетар Милош Четровић и старији водник Горан Ћокић освојивши прво место и златну медаљу у индивидуалној трци „Војног релија“, са најбољим резултатом у конкуренцији осам посада у категорији возила формуле погона 6x6.

Министар одбране Александар Вулин упутио је телеграм нашим војним возачима са честиткама на великом успеху којим су на „Војном релију“ још једном потврдили високу спремност припадника Војске Србије и за највеће такмичарске изазове.  

Прво место у дисциплини „Војни рели“ заузела је Русија, а друго место поделили су Белорусија и Узбекистан.

Возачи Војске Србије имали су четири трке: индивидуалну, затим трку са провером ватрене оспособљености, трку са претицањем и екипну трку. У овим тркама коришћена су неборбена возила у категоријама 4x4 и 6x6 „камаз” и „урал”, док је главна екипна трка вожена на руском војном возилу 4x4 ГАЗ-2330 „тигар“.

Трке се изводе у различитим теренским условима, на релацијама од 150 до 250 километара. Пред старт трке такмичари добијају маршруту учитану у навигационе уређаје које користе Оружане снаге Руске Федерације, а преко којих судије прате детаље трке и брзину кретања возила. Поред мерења укупног времена потребног за савладавање стазе, негативно је бодовано свако одступање од задате руте и свако прекорачење брзине.

Вођа екипе наших војних возача и судија на овогодишњем такмичењу пуковник Драгиша Зинаја презадовољан је нашим наступом у дисциплини „Војни рели“.

„Вредно смо радили, добро се припремили, дали све од себе током такмичења и успех није изостао. Поновили смо резултат из прошле године и потврдили да то није било случајно, већ да имамо одличне војне возаче, спремне и за навећа светска надметања“, рекао нам је пуковник Зинаја после главне трке релија.

Тенкисти Војске Србије остварили су данас такође велики успех пласманом у полуфинале „Тенковског биатлона“.
 
На овогодишњим Међународним војним играма учествују и снајперисти Војске Србије, који се надмећу у Белорусији, а такмичење завршавају 5. септембра. У наставку их очекује екипно такмичење свих земаља учесница, међу којима су поред Србије и Русија, Јерменија, Белорусија, Вијетнам, Катар, Таџикистан и Узбекистан.