Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
14.04.2020.

Министар Вулин у Крушевцу: Александар Вучић је урадио све што треба, време је да то урадимо и сви ми



Министар одбране Александар Вулин, данас је са директором Безбедносно-информативне агенције Братиславом Гашићем и делегацијом лекара из Народне Републике Кине, обишао припреме крушевачке Хале спортова за претварање у привремену болницу, у којој ће од следеће недеље бити смештени пацијенти инфицирани коронавирусом са лакшом клиничком сликом. 
 
Министар Вулин је потврдио да је, у складу са одлукама Кризног штаба Владе Републике Србије, Војска Србије помогла да се успостави привремена болница у Крушевцу. 
 
- Кризни штаб је тај који одлучује где је потребно концентрисати, не само кревете и постељину, већ оно што је најважније - лекаре и све оне кадрове без којих нема успешног лечења, истакао је министар и објаснио да ће Војска Србије испред објекта давати спољно обезбеђење. 
 
Он је истакао да ће војници бити на услузи грађанима Крушевца и свима који буду овде смештени. 
 
- Србија је навикла да све што је тешко пребаци на председника Вучића, свака тешка одлука и свака велика мука и невоља увек се пребаци на Александра Вучића. Он је урадио свој део посла, обезбедио је респираторе, новац за лекаре и за медицинске сестре, повећао им плате, и обезбедио је новац за све ове кревете, постељине, душеке, новац за војску и полицију, Безбедносно-информативну агенцију, а успео је и немогуће - да обезбеди на хиљаде респиратора у тренутку када се највеће силе света отимају за сваки респиратор. Обезбедио је и помоћ која је дошла из Русије и из Кине. Александар Вучић је урадио свој део посла, а сад је на свакоме од нас да види да ли је он урадио своје, да ли се придржава савета лекара и да ли слуша оно што му каже кризни штаб, да ли поштује полицијски час, да ли изазива судбину и игра се туђим и својим здрављем - казао је министар Вулин и поручио да је време да свако од нас преузме одговорност. 
 
Ако то не буде било тако, нико не може да нам помогне, рекао је министар Вулин и додао да "можете да се љутите на Александра Вучића колико хоћете кад вам каже истину, да морамо да будемо стрпљиви и да издржимо и да поштујемо савете лекара, али он је у праву" . 
 
- Пуно пута смо чули оно - не питај шта може држава да уради за тебе, већ шта можеш ти да урадиш за државу. Сад је - не питај шта се све може урадити за твоје здравље, јер држава је урадила све што може, него шта си ти урадио за здравље себе и своје породице - истакао је министар одбране. 
 
Он је захвалио директору Безбедносно-информативне агенције на великом раду и енергији и на обезбеђивању помоћи, не само у Крушевцу, већ и у свим градовима где је нешто било потребно да се уради.
 
- Без њих ово не би тако ишло и функционисало, а захваљујем и грађанима Крушевца и нашим здравственим радницима, без којих ништа од овог не би било могуће, без њиховог стрпљења. Молим вас, а имам довољно искуства са оваквим болницама, будите добри према својим лекарима и сестрама и немојте им отежавати живот и постављати немогуће захтеве. Немојте сваку своју невољу, бес и гнев исказивати на њима, јер они нису ништа криви, победићемо или заједно или нећемо успети. Чувајте их бар онолико колико они чувају вас - поручио је грађанима министар Вулин. 
 
Директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић посебно је захвалио људима из кинеске делегације који већ четврту недељу широм Србије помажу и размењују искуства са српским лекарима у борби против опаког вируса.
 
- Наши кинески пријатељи тиме показују колико је велико и јако српско - кинеско пријатељство. Хвала и руским експертима који показују једну братску љубав према нашем народу - истакао је Братислав Гашић, који је посебно захвалио руској и кинеској безбедносној служби, које су много учиниле за борбу против вируса. 
 
Он је додао да је Спортска хала преуређена и тренутно је на највишем медицинском нивоу и истакао да су кревети купљени из донације Удружења привредника, Кризни штаб општине Крушевац је обезбедио јастуке и постељину, а медицинска опрема која је донирана, након епидемије биће уступљена Крушевачкој болници, а кревети касарни у том граду. 
 
Пуковник Раде Рњаковић, командант Команде за развој Расинске бригаде, уједно командант Гарнизона Крушевац, потврдио је да су припадници Команде за развој Расинске бригаде, у складу са својом мисијом и задацима претпостављене команде и захтевима и потребама Кризног штаба града Крушевца, значајно учествовали у организовању простора који ће бити ковид болница.
 
- Све је урађено према најбољим стандардима, онако како би војска желела да има сваког дана. И остале јединице у Гарнизону Крушевац у овом тренутку обезбеђују велики број болница у граду и суседним општинама, и велики број социјалних установа, а дневно се организују и на опремању дезинфекционим средствима на око 200 позиција у граду Крушевцу, који је, према речима пуковника  привилегован, јер су у њему две јединице атомско-биолошко-хемијске одбране, Центар АБХО и 246. батаљон АБХО, "који су данас на простору целе земље, помажу, дезинфикују градове и села и стварају услове да се уништи вирусна инфекција", потврдио је пуковник Рњаковић. 
 
Вођа кинеског тима, проф. др Лин Бинглианг, заменик начелника Инфективне клинике Треће придружене болнице Универзитета Сун Јанг Сен, истакао је да је епидемиолошка ситуација у Србији у кључној фази. 
 
- Сматрам да смо сви последњих месец дана прошли један веома значајан процес и свима је сада јасно да уколико у овој кључној фази не дође до решавања одређених проблема, ситуација може измаћи контроли, а уколико се будемо понашали како треба и будемо примењивали мере које су предвиђене, ситуација ће ићи у пожељном правцу потврдио је проф. др Лин Бинглианг.
 
Он је истакао да, према свему досад виђеном у Србији, верује да ће епидемиолошка ситуација кренути у добром правцу и додао да је теренска болница у Крушевцу по питању распореда просторија, опреме, зона за проласке пацијената и здравственог особља, веома добра, а веома добрим је оценио и то што се размишљало о удобности пацијената и обезбеђивању начина да се и забаве. 
 
- Учињене су одличне припреме и болница је у потпуности спремна за прве лакше оболеле од инфекције, потврдио је кинески стручњак. 
 
Привремена болница у крушевачкој спортској хали има капацитет од 130 лежајева.