Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
10.02.2020.

Почела рад Радна група за израду Закона о Војсци




Министар Вулин: Историјска прилика, закон о себи, по себи
 
- Први пут имамо историјску прилику да од почетка пишемо тако важан закон као што је Закон о Војсци Србије, на начин како нама одговара, захваљујући томе што смо донели Стратегију националне безбедности и Стратегију одбране, као и одлуку о војној неутралности државе Србије и Војске Србије - рекао је отварајући први састанак Радне групе за израду Нацрта закона о Војсци Србије министар одбране Александар Вулин.

- Наслањамо се на неке законе који су доношени, још из времена Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, па касније, Савезне Републике Југославије, и стално смо у неким изменама и допунама, а ово је прилика да направимо закон о себи, а по себи - рекао је министар Вулин и додао да, у складу са одлуком о војној неутралност, не морамо ником да се прилагођавамо.
 
Министар одбране је истакао да не морамо да правимо закон за који ће нам аплаудирати било који савез, нека друга војска или било која друга држава.
 
- Правимо Закон о Војсци Србије, која треба да служи за одбрану наше земље и нашег народа и ни за шта друго. Захваљујући доношењу политичке одлуке о војној неутралности, коју је донео наш врховни командант и председник Републике Србије Александар Вучић, а подржала Народна скупштина, ово је први пут да можемо да доносимо закон који ће регулисати искључиво Војску Србије и то како одговара Војсци Србије и то је историјска прилика коју ће Војска Србије искористити - закључио је министар Вулин, који је члановима Радне групе дао и смернице за рад.

Секретар Министарства одбране Зоран Лазић, који председава Радном групом, истакао је да тело чине најбољи правници у систему одбране и да верује да ће успешно одговорити на поверени задатак.
 
На дневном реду данашњег састанка је разматрање плана рада Радне групе и свих елемената и техничких детаља неопходних за ефикасан рад тог тела.