Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
04.11.2019.

Откривена биста Јевгенија Примакова – великог грађанина Русије и пријатеља Србије



У част некадашњем премијеру Руске Федерације Јевгенију Максимовичу Примакову, данас је у Руском дому у Београду, откривена биста са његовим ликом. Свечаном догађају присуствовао је председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Алексанадар Вучић, министар одбране Александар Вулин и бројне друге званице из сфере јавног живота и дипломатије. Бисту са ликом руског дипломате, политичара и хуманисте открили су Ирина Примакова, удовица Јевгенија Примакова и аутор уметничког дела Андреј Тиртишников.
 
Обраћајући се присутнима, председник Вучић је подсетио да се данас у Руској Федерацији осим празновања Дана народног јединства обележава још један јубилеј – 90 година од рођења Јевгенија Примакова, оца модерне руске дипломатије и великог државника који је према речима председника „својим јединственим, савесним преданим и далековидим обављањем високих дужности трајно уписао своје име не само у руску већ и у светску историју и иза себе оставио неизбрисив траг.“
 
Председник Вучић описао је Примакова као упечатљиву личност, неисцрпне снаге духа и вечне љубави према руској отаџбини, захваљујући чему ће са много поштовања бити упамћен не само тамо где је живео и делао већ далеко ван руских граница.
 
- Његов чувени демарш 1999. године, након што је сазнао за почетак бомбардовања СР Југославије и почетак агресије на једну суверену земљу, познат као „заокрет изнад Атлантика“, за Србију је значио много. Чини ми се, иако тада нисмо спасени, да данас видимо колико је његова политика била далековида, озбиљна и одговорна. Тај гест је значио и потпуни заокрет у спољној политици Русије, који подразумева концепцију вишеполарног света, засновану на очувању националних интереса, прагматизму и многостраности – рекао је председник Вучић, додајући да спољнополитички приоритети које је поставио Јевгениј Примаков имају свој одраз у активностима данашњег руководства Руске Федерације, што омогућава земљи да одржи политичку стабилност, упркос бројним притисцима споља.
 
У времену у којем се Примаков борио за интересе своје земље било је мало оних који су то желели да виде, подсећа председник Вучић и додаје да је Србија тада осетила важност његове борбе за једнакост, правду и правичност и да за нашу земљу Примаков представља пријатеља, онаквог какав пријатељ треба да буде – осведочен, чврст, уз нас и у најтежим тренуцима. Рекавши да је уверен да ће дела Јевгенија Примакова служити као путоказ будућим поколењима, председник Вучић је поручио да ће Примаков вечно живети, јер ће у нашој земљи остати заувек упамћен. 
 
Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко је из великог личног, али и Примаковљевог поштовања према Србији и српском народу, на церемонији откривања бисте говорио на српском језику. Он је истако да је имао среће да у Министарству спољних послова Руске Федерације својевремено ради под вођством Примакова „великог грађанина Русије“, како га је назвао председник Руске Федерације Владимир Путин.
 
- Читава делатност Јевгенија Максимовича била је прожета заштитом и бригом о националном интересу – присећа се амбасадор Боцан-Харченко и додаје да памти упуте који су били прожети бригом о сарадњи са Србијом и бригом о присуству, ауторитету и снази Русије на Балкану. Као примере наводи залагање Примакова да се организује Министарска конференција за имплементацију Дејтонског споразума и Примаковљев допринос у састављању Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244, за решавање кризе на Косову и Метохији у међународно-правном оквиру. Откривање бисте са ликом Примакова у Руском дому у Београду, амбасадор Боцан-Харченко оценио је као симболичан гест јер је Примаков волео Србију и српски народ.
 
Бивши председник Владе Руске Федерације Сергеј Вадимович Степашин и близак пријатељ Јевгенија Примакова, рекао је да је Примаков несумњиво и данас један од најпопуларнијих и најпоштованијих људи у Русији, научник, дипломата и човек којег власт није променила. Он је истакао да је Примаков 1999. године, у време док је био премијер, спасио Руску Федерацију од економске катастрофе, као и да је 1996. године променио правац спољнополитичког кретања Русије, поставивши нови, који се и данас следи.
 
Степашин је истакао да је ово празник за дипломатију и изразио задовољство што је биста откривена у срцу Београда, на Дан народног јединства који као празник јединства и сагласја, заправо говори и о односима који владају између Србије и Русије.
 
Руководилац руске Федералне агенције за послове Заједнице независних држава, сународнике у расејању и међународну друштвену сарадњу Елеонора Валентинова Митрофанова истакла је да је откривање бисте у част Јевгенија Примакова симболичан гест и због обележавања 20 година од НАТО агресије на СР Југославију. Немогуће је не присетити се да је Примаков, када је у авиону сазнао да је НАТО почео агресију над СР Југославијом, одлучио да откаже своју посету САД и изнад Атлантског океана и наредио да се његов авион окрене и врати у Москву, подсећа Митрофанова и поручује да је тај његов гест заправо говорио колико је Примаков подржавао СР Југославију и био против грозног чина – бомбардовања једне суверене земље. За откривање бисте, Митрофанова је рекла да је израз захвалности и поштовања великог човека, какав је Примаков био.
 
Данашњу свечану церемонију откривања бисте у част Јевгенију Максимовичу Примакову увеличао је и Репрезентативни оркестар Гарде Војске Србије интонирањем химни Републике Србије и Руске Федерације.