Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
30.06.2019.

Министар Вулин обишао завршну вежбу кадета Војне академије "Дипломац 2019"




- Данас су кадети показали веома добру обученост и показали су да можемо се сигурношћу да очекујем од њих да буду добри официри и да воде своје људе – изјавио је министар одбране Александар Вулин након што је, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, на Пасуљанским ливадама обишао завршну вежбу кадета Војне академије и слушалаца за резервне официре "Дипломац 2019".

Министар је том приликом поручио да је обука једна од ствари на којој Министарство одбране посебно инсистира и да сваки припадник Војске Србије мора бити врхунски обучен.

- После дугог низа година, Војну академију завршава и једна класа пилота борбених хеликоптера, што нисмо радили још од 1998. године. Војска се опрема, војска се наоружава, али изнад свега, војска се обучава и посебно ће се водити рачуна о томе да сваки наш припадник уме да искористе сва средства које су му на располагању и да уме да пренесе своје знање на људе које ће сутра водити – нагласио је министар Вулин.

Према речима начелника Катедре тактике пуковника Дејана Ранђеловића, тактичка вежба са бојевим гађањем била је прилика да се сагледа интеграција у смислу видова, родова и служби у којој кадети могу да схвате сложеност организације рада и науче како се треба правилно организовати и радити у циљу успешног извођења борбених дејстава.

- Испред вас стоје људи који су морално чврсти, способни, одлучни и мотивисани да за неколико месеци стану у строј војске и изврше најсложеније борбене задатке који се пред њих стављају – истакао је пуковник Ранђеловић.

Кадет четврте године старији водник Немања Виријевић данас је био у улози командира стрељачког одељења и како каже, имао је ни мало лак задатак, јер се на вежби користила бојева муниција, што и те како повећава ризик у реализацији саме вежбе.

Страрији водник Стефан Пешић, такође, кадет четврте године сматра да су данашњи задаци успешно реализовани. Он је изјавио да је задовољан радом својих колега и што је вежба оцењена највишом оценом.

Кадеткиња четврте године Милица Петровић, са смера АБХО, објаснила је да је њен задатак био у сегменту приказа рада деконтаминационе станице, и попут својих колега, задовољна је показаним знањем.

Кадети завршне године родова пешадије, оклопних јединица, авијације и  атомско-биолошко-хемијске службе, као и слушаоци курса за резервне официре, на данашњој тактичкој вежби са бојевим гађањем показали су и у пракси шта су научили током школовања и потврдили спремност за извршавање најсложенијих задатака које доноси официрски позив за који су се определили.

Након данашње вежбе, кадете завршне године свих студијских програма Војне академије очекују испити и завршетак дипломског рада, да би крајем лета, испред Скупштине Републике Србије, били свечано промовисани у чин потпоручника Војске Србије.

Вежбу "Дипломац 2019" обишли су и заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Петар Цветковић, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић, начелник Војне академије генерал-мајор Бојан Зрнић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић, командант Друге бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Кузмановић, командант Треће бригаде Копнене војске бригадни генерал Слађан Стаменковић.