Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.05.2019.

Свечани испраћај контингента Војске Србије у мисију УН у Централноафричкој Републици



Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас свечаном испраћају деветог контингента Војске Србије у мисију Уједињених нација у Централноафричкој Републици (MINUSCA), у касарни „Бањица 2“ у Београду.

У Централноафричку Републику упућује се 72 припадника Министарства одбране и Војске Србије који ће наредних шест месеци у саставу лаке пољске болнице бити ангажовани на медицинском збрињавању снага у операцији MINUSCA.

Обраћајући се српским мировњацима, њиховим породицама и старешинама, министар Вулин је истакао да се девети пут окупљамо како би најбоље и најхрабрије међу нама испратили у земљу растрзану, уништавану мржњом, неразумевањем, сукобима и ратовима.

- Идете тамо где и много већи и много опремљенији нису у стању да донесу мир, нису у стању да ублаже људске муке, а ви јесте. Они који су корачали пре вас оставили су вам добро име, оставили су вам велики и частан задатак – реч о Србији, оставили су вам право да се позовете на оне који су били пре вас. Будите их достојни. Ваш професионализам нико не може да спори, зато и шаљемо најбоље. А где год да одемо, сви говоре о српским лекарима, техничарима, српском војнику, а ми желимо, да као и о онима пре вас, да сви говоре о српском човеку – нагласио је министар одбране додајући да је то оно што наше мировњаке чини различитим, а нас поносним.

Према његовим речима, Срби разумеју људску муку, Срби разумеју како је то остати без оних које волиш, без дома, и како је то када сила и неправда униште живот, земљу, народ, будућност и како је то када људи пате.

- Зато што разумемо како је то када људи пате, како је то када вам одузму оно у шта чврсто верујете да је једино могуће – ваше право на живот, зато смо добри људи, зато нас разумеју и зато нас препознају. Докле год будемо у стању да чувамо такву слику нашег народа, бићемо велики и поштовани, а верујем и вољени – нагласио је министар Вулин.

Он је мировњацима девете ротације пожелео да све своје задатке испуњавају до краја, успешно и сигурно.

- Ми ћемо бринути о вама, недостајаћете нам, тражићемо да нам се јављате, мислити на вас и сваког дана врло добро знати шта радите, како сте, прети ли шта и водићемо увек рачуна о сваком од вас. Ваш први задатак, изнад свега, је да водите рачуна једни о другима, да се чувате, пазите на себе и да нам се вратите, добри и здрави, какве смо вас и послали. Ваше породице ће бринути, ваша Војска ће бринути, ваша земља ће бринути о вама, а ви брините само о томе да нам се сигурно и добро вратите – поручио је министар Вулин.

На данашњој свечаности, министар одбране је предао заставу Републике Србије команданту 9. ротације српског контингента, пуковнику Игору Авдићу, који је истакао да су припадници контингента спремни и мотивисани, а да ће добијени задатак извршити на начин који једино знају – а то је у потпуности. 

Министарство одбране и Војска Србије тренутно учествују у девет мултинационалних операција УН и ЕУ широм света, а на тим задацима је ангажовано 288 српских мировњака.

Командант српске Војне болнице у овој ротацији пуковник Авдић, истакао је да контингент чине команда, болница и јединица за логистичку подршку, а примарни задатак ће бити, као и у претходним ротацијама, пружање медицинске заштите припадницима УН који су распоређени у тој мисији.

- Република Србија је потписала споразум који подразумева да се у наредном периоду опрема из Србије пребаци у војну болницу у Бангију и замени постојећу. Наш задатак ће бити да ту опрему прихватимо и да је полако уводимо у стање употребе, за шта је потребно време – нагласио је пуковник Авдић додајући да болница тежи да буде самоодржива и да је улазак у тај процес оно што ову ротацију издваја од претходних, јер то значи да ће и људство и опрема бити из Србије.

Српски контингент у мисији MINUSCA чини медицински и немедицински део особља, а потпуковник Димитрије Тасић ће, већ други пут, бити на дужности команданта војне болнице УН нивоа 2 плус.

- Сусрећемо се највише са ендемским болестима, пре свега маларијом, а имали смо често и политрауме, као последице саобраћајних удеса и рањавања експлозивним средствима – нагласио је потпуковник Тасић.

Говорећи о значају логистичке подршке, потпуковник Миломир Теофиловић је истакао да је задатак јединице да пружи што повољније и оптималније услове за живот и рад ове мисије по питању снабдевања и одржавања.

- Ми смо припремљени и обучени за све безбедносно ризичне ситуације – истакао је потпуковник Теофиловић.