Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.05.2019.

Тактичка вежба са бојним гађањем Речне флотиле "Плави пут 2019"Речна флотила извела је на привременом полигону Тител, на реци Тиси, тактичку вежбу са бојним гађањем под називом Плави пут 2019.
 
Вежба, извођена у реалним временским и метеоролошким условима, започела је двадесетчетоворочасовном провером спремности и дејством Пловне борбене групе за брзо реаговање састава командни и три брода различите врсте, а значајну новину у обуци представљала су дејства новоформираних Здружених тактичких група и гађања у пловидби покретног циља на води.

Према природи и захтевима борбених дејстава њих карактерише заједничко и истовремено тактичко-ватрено дејство три до пет бродова различите намене - вишенаменских, патролних и десантних. Оваквим ангажовањем бродова различитих маневарских способности и ватрених могућности током извршавања тактичких радњи и поступака постигнута је пуна интероперабилност снага и средстава у оквиру Речне флотиле.
           
Уз то, поред већ устаљених циљева-мета на копну и води, постављен је покретни циљ, мета „Ц“ плутајућа мина на даљини гађања 300 метара, чије је уништење захтевало садејство два брода.
 
Ради реализовања посебних облика наставе на вежби је учествовало и 17 кадета 140. и 141. класе Војне академије модула Речних јединица. За нишанским справама бродске артиљерије, извршавајући јединачна бојна гађања, били су кадети завршне године студија, док су они млађи овладавали основама тактике пловљења.

Током боравка на полигону, припадници Речне флотиле у оквиру цивилно-војне сарадње организовали су посету тителској предшколској установи „Плави чуперак“ и уручили пригодне поклоне, док је за основце ОШ „Светозар Милетић“ на Тиском кеју организован технички збор наоружања и опреме, а на броду „Козара“ уприличена пројекција документарног филма „Век српске Речне ратне флотиле“.