Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
18.05.2019.

Установе културе Министарства одбране међу најпосећенијим у „Ноћи музеја“




У оквиру 16. Ноћи музеја запажено место имале су изложбе које су приредили установе културе Министарства одбране „Војни музеј“ и Медија центар „Одбрана“.

У Музеју града Београда посетиоци су били у прилици да погледају изложбу „Одбрана 78“, аутора Душана Јововића, коју је организовало Министарство одбране. Излозба је посвећена двадесетогодишњици одбране отаџбине од НАТО агресије. Ова изложбена поставка на јединствен начин приказује херојску одбрану током 78 дана НАТО агресије, а посвећена је страдалим припадницима војске, полиције и цивилима, међу којима је било и мноштво деце. Изложба је мултимедијална и интерактивна поставка која први пут приказује видео и штампане материјале који до сада јавности нису били приказани.
 
Утисак посетилаца ове изложбе је да се морамо сећати наших тешких дана, те да наша генерација мора наредним да пренесе истину коју ова изложба казује.
 
Своје импресије о озложби „Одбрана 78“ поделиле су Маја Илић из Лазаревца и Јелена Јеврић из Београда.

- Пријатно смо се изненадили поставком, јер су инсталације урађене веома квалитетно и свидело нам се што изложба подсећа на један део наше историје. Свакако бих свима препоручила да посете ову изложбу“, рекла је Јелена Јеврић.

Једна од најатрактивнијих локација на мапи овогодишње манифестације свакако је Војни музеј на Калемегдану. Стална музејска поставка Војног музеја приказује вековну борбу за слободу на овим просторима, кроз приказ уметничко историјских предмета, скулптура, уметничких слика, репродукције фотографија и оригиналних предмета.
 
Грађани свих генерација, међу којима је било највише деце, пратили су на платоу испред зграде Војног музеја, показну вежбу мачевалачког клуба „Перо“. Ова демонтрација мачевалачких традиција нашег народа открива шта се све и на који начин учило на часовима мачевања у 18. и 19. веку. Окупљени грађани могу су да виде и науче потезе основног напада, мачевалачки став, те кретање мачевалаца унапред и уназад.
 
Посетиоци са којима смо разговарали рекли су да их је мачевање одувек привлачило, а да је ово јединствена прилика да уживо виде и науче неке од мачевалачких покрета.

У изложбено-галеријском простору Војног музеја у Балканској улици организована је поставка под називом „Јунаци отаџбине погинули за време НАТО агресије током 1999. године“. Изложбена поставка је посвећена погинулим и несталим браниоцима отаџбине током НАТО агресије. Према јединственом азбучнику изложене су фотографије и лични подаци погинулих и несталих бораца.
 
У Дому Војске Србије посетиоци су могли да виде две сталне поставке. У Великој галерији актуелна изложба „Деца у рату“ изазвала је велику пажњу публике. Реч је документованом сведочанству о деци као жртвама рата у периоду од 1914. до 1999. године. Ову поставку заједно су приредили Медија центар „Одбрана”, Музеј жртава геноцида и Фонд „Мала Милица Ракић из Батајнице”.
 
У Малој галерији Дома Војске Србије постављена је изложба „Да се не заборави“ аутора Милена Чуљића. Изложба садржи радове више од 90 фоторепортера, насталих у пролеће 1999. године и доноси сведочење о страхотама рата, недужним људским жртвама, разореним кућама и мостовима, путевима и фабрикама. Изложбу су реализовали „Клуб генерала и адмирала Србије“ у сарадњи са Медија центром "Одбрана".
 
Овогодишња манифестација „Ноћ музеја“, која окупља преко 200 музејских поставки у укупно 53 места у Србији, ове године као слоган има „Слободу“ која се савршено уклопила у ове поставке, које пре свега подсећају на вековну борбу нашег народа за слободу, а посетиоци су се могли подсетити свих великих и тешких тренутака те борбе.