Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
04.12.2018.

Посета делегације Белорусије Војној академији



Трочлана делегација Војне академије Белорусије на челу са генерал-мајором Виктором Александровичем Лисовским, која се налази у четвородневној посети Републици Србији, данас је обишла Војну академију. Разговарало се о методици припреме официрског кадра на основним, интегрисаним, мастер, специјалистичким и докторским студијама, као и о каријерном усавршавању на ОКШК, КШУ, ГШУ и ВСБО у Школи националне одбране.

Начелник Војне академије генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић представио је организационе јединице и структуру Универзитета одбране, програме обуке на свим студијама као и часописе који имају ранг националног и међународног значаја.
 
- Универзитет одбране је најмлађи универзитет који је интегрисао две институције, Војну академију и Медицински факултет ВМА. Поносни смо на дугу историју војног школства, а ове године је 168 година од формирања прве војне високошколске установе, Артиљеријске школе – истакао је генерал Зрнић.
 
Циљ нам је да развијемо што више научних програма са партнерским земљама, да имамо што више страних студената, да се акредитује више програма каријерног усавршавања кроз мастер студије и да оптимално искористимо наше ресурсе, рекао је генерал Зрнић и нагласио да се поред наставно-образовне фукције велики значај придаје истраживачкој функцији. Представљајући Одсек за симулације и учење на даљину он је објаснио да се највећи број наставних садржаја тестира кроз симулације а затим у реалним условима.

Генерал-мајор Виктор Александрович Лисовски, начелник Војне академије Белорусије, на почетку обраћања рекао је да је први пут у Србији, али се осећа као да је већ био овде.
 
- У процесу школовања држимо се наше богате војне традиције и у нашим школама се изучава све што се односи на  војну тактику. Наши официри немају искуства у борбеним дејствима и зато форме борбених дејстава укључујемо у наставни процес и надам се да ћете ваша искуства поделити са нама - рекао је генерал Лисовски.
 
Током посете Србији, делегација Белорусије обићи ће Војни музеј, Етнографски музеј и Храм Светог Саве.