Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
28.11.2018.

Министар Вулин: Војска и полиција бране Устав и законе




Министар одбране Александар Вулин, на седници Народне Скупштине Републике Србије на којој је почео претрес у начелу о Предлогу закона о буџету за 2019. годину, захвалио је посланицима на подршци повећању зарада и буџета за војску, као и за полицију и припаднике БИА, односно за читав безбедносни систем.

- То је увек добра вест, нарочито због тога што имамо војску, која је од 2000. до 2012. године била толико запуштена, да је, рецимо, од 2000. до 2012. године купљено осам ракета за “мигове”, а ми смо сада купили 14 “мигова”. То је само мали пример како се није улагало а како се сада улаже у војску. Али, мора се улагати и у квалитет живота и војске и полиције, јер они морају да буду задовољни, морају да знају да их ценимо. Без озбиљног улагања не можемо их задржати и у војсци и у полицији – нагласио је министар Вулин подсећајући да и друге армије имају сличан проблем, наводећи и пример Бундесвера који има велики проблем са одливом војске, који, такође, не може да се бори, са висином примања у приватном сектору.
 


Према његовим речима, веома је тешко задржати ИТ инжињера у Војсци, и у Немачкој и у Србији.

- Све су то изазови са којима се боримо и захвалио бих Народној скупштини што нам даје подршку и што поздравља улагања у војску. Али овде смо, на жалост, опет чули, и ја бих био јако срећан када би се у оквиру расправе о буџету расправљало о економији, о струци а не о томе како се војска и полиција покушавају увући у политику и како се о њима говори као о некоме коме се “повећавају плате, јер ће чувати режим” – оценио је министар Вулин.
 
Он је нагласио да војска и полиција не чувају никакав режим, већ чувају Устав и закон, чувају своју земљу, чувају заједно и границе кад је потребно, као што се и могло видети када је била мигрантска криза.



- Ко то хоће да нападне режим и ко то руши власт силом? Војска и полиција се увек појављују када је у питању сила. Каква сила, ко то најављује силу? Ја не видим нигде силу и не видим нигде да су грађани подстакнути да се силом обрачунавају са неким. Не видим никога овде испред Скупштине ко хоће да је запали као 5. октобра, не видим да се власт руши на улицама. Од кога то треба да се чувамо, да ли има нешто што не знамо? Изгледа да има, јер се овде, у овом највишем Дому говори о томе да се војска и полиција подмићују да би чувале режим, а требаће им, како кажу, рекао је министар Вулин.
 
Последњи пут, подсетио је он, када су они који су палили ову Скупштину имали контаката са војском и полицијом било је када су се љубили са специјалним јединицама са којима су прославаљали што су палили ову Скупштину, а следећи контакт са војском, додао је он, било је кад су изручивали генерале.

- Хајде да се договоримо да неколико институција које су заиста важне овом народу чувамо од политике. Власт их не користи у политичке сврхе, далеко до тога, већ напротив, поштује њихов патриотизам, њихову стручност и то је све што тражимо од војске и полиције. Хајде да не говоримо о томе да су они неки браниоци режима, они су браниоци Устава и закона и ничега више. Режим или власт се брани на изборима и гласовима грађана, и као што видите, одлично се брани на свим нивоима, увек двотрећинском већином – истакао је министар Вулин.