Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
04.10.2018.

Изложба "Ратни фоторепортер - Риста Марјановић"




У Галерији РТС отворена је изложба "Ратни фоторепортер - Риста Марјановић", коју заједничким снагама реализују Завод за заштиту споменика културе Града Београда, РТС и Министарство одбране, односно Војнофилмски центар "Застава филм".

Изложбу је отворила Оливера Вучковић, в.д. директора Завода, а о стваралаштву ратног репоретра српске Врховне команде - Ристи Марјановићу, многобројним љубитељима ратне фотографије говорили су Илија Церовић, директор РТС, Снежана Неговановић, ауторка изложбе и Андрија Младеновић, помоћник градоначелника Београда.



Збирка фотографија и фото негатива Ристе Марјановића, који је својим фото објективом сведочио о догађајима у полувековном временском распону од 1910. до 1960. године,  препозната је као национално културно благо и историјски извор првог реда још далеке 1958. године када је стављена под заштиту државе. Од 8.542 репродукована снимка, који чине Збирку фото негатива Ристе Марјановића, на Први светски рат односи се око 500 снимака од којих је на изложби представљено 180 одабраних фотографија и неколико личних предмета из дома Марјановића.

Аутори изложбе у Галерији РТС, отворене до 28. октобра, су Снежана Неговановић и Милојко Гордић.