Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
29.09.2018.

Први пехари ергели Карађорђево



Другог дана „Купа Војске Србије“, манифестацијe која се одржава у Карађорђеву, организована је изложба пастува арапске и липицанерске расе, а потом ревијално такмичење двопрега и четворопрега.

Председник Скупштине општине  Бачка Паланка Мита Лачански, поздравио је домаћине, такмичаре и госте и пожелео им угодан боравак на обновљеном хиподрому ергеле Карађорђево.

„У прилици смо да после 12 година будемо данас на овом прелепом хиподрому који је у прошлом времену био познат не само у границама СФРЈ него и у окружењу. Данас се захваљујем свима који су дали свој допринос да се обнови и уживамо у коњичким тркама које почињу овом манифестацијом. Ми у Бачкој Паланци добили смо још једну туристичку манифестацију која ће, надам се,  у наредном времену бити интересантна како за све из наше земље тако и за оне из целог света - истакао је Лачански.

На изложби расних пастува у конкуренцији коња арапске расе побеник је Ел Мачо, власника Дејана Констадиновића, а у конкуренцији коња липицанерске расе Сиглави Зора 40 са ергеле Карађорђево. Треће место тој ергели донео је коњ  Конверзано Драва 14.

Пехаре је власницима коња уручио директор Војне установе „Моровић“ мајор Мирослав Благојевић.


Жири је радио у саставу: проф. др  Драгиша Траиловић са Ветеринарског факултета у Београду, председник жирија, Ивица Богади, интернационални судија за коњички спорт из Осијека, Љубиша Алексић, национални судија из Ваљева и Дража Макевић из Шапца. Они су оцењивали: екстеријер коња са свим елементима, темперамент, послушност и ход. 

На крају овог такмичарског дана одржана су ревијална такмичења у категорији двопрега, четворопрега и двопрега деце. Била су то надметања у прецизности која је организовало Удружење за неговање липицанерских коња Србије.

У културно-уметничком програму наступила су деца из Центра традиционалне културе и уметности „Абрашевић“ из Бачке Паланке.