Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
06.09.2018.

Министар Вулин: Војска улагањима чува Прибој




- Од 2012. године када је Александар Вучић постао министар одбране па до данас, у ФАП је уложено преко 900 милиона динара, а само у последњој години више од 400 милиона. ФАП је стратешко предузеће, а Прибој стратешко место за Србију. Данас смо добили нулту серију камиона 6х6 2228, камиона који су изузетно савремени и који су нашој војсци веома потребни, рекао је министар одбране Александар Вулин, који је данас обишао предузеће „ФАП корпорација“ а.д. Прибој и присуствовао примопредаји новопроизведених возила за потребе Војске Србије.

Он је додао да су данас у ФАП-у потписани уговори у вредности од још 100 милиона динара за развој нулте серије камиона ФАП 3240 који има погон 8х8, средства којим могу да се похвале највеће војске на свету и подсетио да је свако улагање у Војску Србије улагање у развој свих наших средина и сваког нашег грађанина.



- Ако ФАП добро ради, а добро ради за Војску, добро ће живети и Прибој. Као што је ФАП стратешко предузеће, тако је и Прибој стратешко место које не сме да се запусти и одакле људи не смеју да оду, рекао је министар Вулин додавши да ће они остати у Прибоју само ако држава непрекидно улаже у могућност да људи у Прибоју имају посла и да имају будућност за себе и своју децу. Он је истакао да се свако улагање у Војску на крају покаже као улагање у свакодневни живот сваког од нас.

- Технологија коју је ФАП освојио, захваљујући томе што ради са Војском, је технологија коју ће моћи да искористи за бројне комерцијалне послове од којих ће још боље живети и више зарађивати. Војска Србије ће увек на првом месту куповати од домаћих произвођача и увек ћемо подржавати развој домаће индустрије јер нам се само то вишеструко враћа, закључио је министар одбране.

Генерални директор ФАП-а Ранко Вуковић истакао је да му је задовољство што данас има прилику да Војсци Србије преда камионе који представљају најбоље што је та фабрика до сада направила.



- Реч је о нултој серији камиона ФАП 2228, коју је ФАП радио последњих осам месеци. То је возило које је значајно и за Војску Србије и за нас овде, јер смо показали да након свих оних проблема који је ФАП имао још увек можемо да направимо добар камион, поручио је Вуковић, захваливши Влади Србије и председнику Александру Вучићу који су подржали програм ФАП-а кроз УППР.

Он је подсетио да је данас потписан и нови уговор о нултој серији камиона ФАП 3240 вредан 100 милиона динара, као и уговор с „Првом петолетком“ о осавремењавању система Војске Србије. Све то ће, рекао је он, створити услове и за комерцијалну производњу али и извоз. Градоначелник Прибоја Лазар Рвовић изразио је задовољство што је опредељење државног врха да се помогне Прибоју, посебно ФАП-у, јер је он кључни привредни субјект те општине и Прибоја. Вуковић је изразио уверење да су сва улагања у ту општину наговештај новог и успешнијег Прибоја из ког људи неће одлазити и у коме ће имати будућност.

Према речима Анђелке Атанасковић, директорке „Прве петолетке“ из Трстеника, данас је потписан уговор између те фабрике и ФАП-а који се односи на надоградњу ФАП-ових возила за потребе Војске Србије, а који је вредан 26 милиона динара. Она је истакла да је и фабрика на чијем је челу претходних година имала проблеме, али је успела да поново стане на ноге. Додала је да је битно мотивисати људе да остану и створити им услове за рад.



Пуковник Жељко Ранковић из Управе за логистику Генералштаба Војске Србије истакао је да је Војска Србије захвалана на сарадњи са ФАП-ом, коју не доживљава само као фирму од које набавља камионе већ партнером, јер та компанија већ годинама учествује с Војнотехничким институтом на заједничким пројектима.

- Већ више од 130 возила мањих носивости, до четири тоне, тестирали смо у јединицама и веома смо задовољни. Сада нам долазе ввозила веће носивости, седам тона, која су важна не само због носивости већ зато што ће бити основа да се на њима надграде специјалне надградње, рекао је он, додавши да Србија припада реду земаља које мудро набављају и развијају сопствене производе.



Предузеће „ФАП корпорација“ а.д. Прибој данас је Војсци Србије уручило шест камиона „ФАП 2228“. Реч је о камионима носивости седам тона, са погоном 6х6 који су опремљени пратећим уређајима у складу са потребама војске, чијим се увођењем у употребу занавља већ постојећи возни парк система одбране.