Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
30.08.2018.

Министар Вулин: Брига за људе у нашем систему



Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас отварању Семинара о раду органа кадровске службе Министарства одбране и Војске Србије, који се одржава у Дому Гарде на Топчидеру у оквиру обележавања Дана кадровске службе.

Честитајући дан службе, министар Вулин је истакао како је већ давно речено да нема политике без кадровске политике и да је то заправо и једина политика.
 
- Какав одабир људи имате, какве врлине и какве облике понашања награђујете и тражите, такве и резултате имате. Кадровска политика је све и немојте заборавити да сте ви део Управе за људске ресурсе, да радите с људима, а то је најтежи и најлепши део сваког посла. Ми смо у деценијама иза нас заборавили или врло често заборављамо, да радимо с људима, да то нису само бројеви и да вођење њихових каријера није само испуњавање зацртаних правилника у којима је сабрана сва мудрост овог света и који често не могу да се промене зато што смо их ми донели. Врло често заборавимо да у свим тим папирима тамо негде стоји човек о коме треба бринути и водити рачуна. Помоћи му када греши, усправити га када посрне, дати му другу шансу - рекао је министар Вулин и додао да врло често заборавимо да професионални војник, који је сада у касарни, није престао да буде човек само зато што је постао професионалац.
 
Он је додао да увек морамо осетити када је човеку тешко, без обзира да ли је у питању војник на добровољном служењу војног рока, професионални војник, подофицир или официр.
 
- Ви због тога постојите. Не само да каријерно водите људе, да водите рачуна да сва правила предвиђена правилницима и законима буду испоштована, што јесте важан, можда пресудан део вашег свакодневног рада, али исто тако да осетите потребу да будете уз човека који можда пати. Сутра ће тај човек да буде с вама у истом рову, на задатку у коме се можда губи живот и чува држава, и ви морате да знате са ким идете, као што и он мора то да зна. Немојте никад заборавити да осим што се бринете о кадровима, ви бринете и о људима. А то је најдрагоценије што наша војска има, људски ресурси. Није наша војска ни најбогатија ни најсавременија, нису наша средства, оружја и оруђа ни најбоља ни најсавременија, и могли би да кажемо да постоје армије које су у том смислу боље и напредније од нас, али наши људи морају бити најбољи - истакао је министар одбране и додао да само за то не може бити оправдања.

Министар Вулин је додао да управо зато о људима морамо највише да бринемо.
 
-  За то вам није потребан новац нити моћна банкарска машинерија, за то вам не треба ни политичка подршка нити наређење министра и генерала, за то сте се определили тим што радите ту где радите - да бринете о људима и стварате најбоље могуће кадрове. Оно што су вам дали да унапредите и да их учините још бољим. Да се поново успоставља систем који брине о припаднику Војске Србије, од првог дана па до пензије, и после. И он мора да зна да се о њему брине и размишља и да је на њему да да све од себе, да служи својој војсци и свом народу, а на нама је да урадимо све остало - рекао је министар Александар Вулин и поручио учесницима семинара да им жели и то да, кад се врате на своја радна места, са собом понесу свест и осећај да поновно успостављамо систем који је плански и намерно рушен, како наше војске не би било, да су људи наша војска о којој треба бринути, а да од те бриге зависе и резултати. 
 
Учеснике  семинара поздравио је и државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, који је, након што им је пожелео срећан рад, говорио о актуелном тренутку кадровске службе и најважнијим питањима којима би требало посветити пажњу у наредном периоду.
 
Радом семинара, руководио је начелник Управе за кадрове бригадни генерал Миле Јелић, који је говорио о раду кадровске службе и тежишним задацима у управљању људским ресурсима у наредном периоду. 
 
Међу бројним темама било је речи о попуни формацијских места у Министарству одбране и Војсци Србије путем конкурса, о новинама у нормативним решењима у области војног образовања, као и о регулисању стажа осигураника- за бивше професионалне припаднике и о нормативној делатности Управе за кадрове. 
 
У области психолошке делатности, која је од прошле године један од послова у оквиру функције - кадрови, израђене су измене и допуне стручног методолошког упутства за психолошку селекцију у Министарству одбране и Војсци Србије. 
 
Реализација актуелних тема на данашњем семинару у функцији је давања заједничког доприноса изградњи ефикасније и савременије филозофије управљања људским ресурсима у систему одбране.