Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
26.05.2018.

После 50 година реконструише се Војна болница Ниш





Министар одбране Александар Вулин, у присуству државног секретара у Министарству одбране Бојана Јоцића и начелника Управе за војно здравство пуковника др сц. мед. Угљеше Јовичића, отворио је данас операциону салу у згради Хируршког одељења Војне болнице Ниш.

Операциона сала опремљена је видео лапароскопом с пратећим сетовима за минималноинвазивну абдоминалну хирургију.



Како је истакао министар Вулин, први пут после 50 година покренута је велика реконструкција Војне болнице Ниш.

- Ово је завршетак прве фазе, отворили смо две нове хируршке сале, обновили смо најнеопходнију опрему која је на светском нивоу и можемо да кажемо да грађани Ниша и читавог овог региона добијају здравствену заштиту на највишем светском нивоу. Овде раде изузетни лекари, изузетни медицински техничари, сјајни људи који су врхунски професионалци у свом послу, али сада имају најбољу могућу опрему и нове операционе сале те сваки пацијент овде може да добије најбољу могућу негу. Не у Београду, не у Новом Саду или било ком другом граду, већ у свом граду, истакао је министар одбране. Он је додао да је за Војску Србије југ Србије заиста од највеће могуће важности и највећи део наше војске се управо овде и налази.



- Због тога наши војни осигураници морају да имају најбољу негу. Важно је истаћи да војно здравство годишње прегледа више од 500.000 људи а највећи део њих су цивили. Војно здравство уради више од три милиона разних специјалистичких прегледа, а највећи број корисника јесу цивили. Свако улагање у војно здравство је улагање у квалитет живота сваког грађанина ове земље. Баш као што је улагање у јачу Војску Србије, у наоружавање, обуку и опрему, улагање у стабилност, сигурност, и у политички мир и економску стабилност у овој земљи, нагласио је министар Вулин и изразио задовољство како напредује опремање и обнављање Војне болнице Ниш.

- Војска Србије све ово ради сопственим снагама. Свака реконструкција овде изведена је од стране наших стручњака, грађевинаца, ради се нашим знањем, нашом памећу и средствима, поручио је министар одбране и захвалио Команди Копнене војске, смештеној у Нишу, која је такође свему томе допринела.



Према речима министра одбране, ове године, као скоро никада до сада, имамо пуне апотеке и више него довољно лекова, када говоримо о војним осигураницима.

- Ове године имамо рефундацију, односно куповину лекова ван наших апотека и болница у износу од пет до 10 одсто. Имамо све лекове, водимо рачуна о војним осигураницима, али и о сваком цивилу. Нагласио бих и да ће у Војној болници Ниш у наредном периоду бити реконструисано све, и нови блок, и централни развод гасова, биће набављена и нова опрема у вредности од скоро милион евра. Надам се да ћемо тада моћи да рачунамо и на простор за магнетну резонанцу, то недостаје и Граду Нишу и овој болници. Идеја је да ова болница буде опремљена свиме потребним како пацијенти не би морали да иду у друге болнице и градове, закључио је министар Вулин.

Начелник Одељења за хирурушке болести пуковник доц. др сц. мед. Небојша Ђенић, општи хирург-трауматолог, нагласио је значај отворене операционе сале.



- Минимално инвазивна хирургија даје много предности, јер се после оваквих процедура пацијенти опорављају много брже и у кратком временском року се враћају својим редовним дужностима, посебно када говоримо о припадницима Војске Србије, рекао је пуковник Ђенић.

Председник Скупштине Града Ниша Раде Рајковић захвалио је Министарству одбране и министру Вулину и истакао задовољство што Војна болница Ниш полако прераста у једну општу, јаку болницу на југу Србије.

Војна болница Ниш је стуб здравствене заштите, како припадника Војске Србије тако и грађана југа Србије. По посебном уговору са Републичком фонду здравственог осигурања - Филијалом за Нишавски округ од 2013. године, припадници Војске болнице Ниш пружају здравствену заштиту корисницима Фонда. Кадровским и технолошким капацитетима обезбеђује поуздану стручну здравствену заштиту близу два милиона људи који имају поверење у Војну болницу Ниш.