Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
04.05.2018.

Гарда Војске Србије прославила празник




Свечаним дефилеом и приказом дела технике у касарни „Дедиње“ припадници Гарде Војске Србије прославили су Дан јединице. Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије министар одбране Александар Вулин, председник Националног савета за координацију сарадње с Руском Федерацијом и Кином Томислав Николић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума, представници верских заједница, организација и установа Министарства одбране и Војске Србије, локалних власти, борачких организација и бројне друге званице.

– У складу с наређењима председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, у складу с организационим променама у нашој војсци, Гарда ће имати још важнију улогу. Не само улогу оног најлепшег, оног првог ког покажемо пред гостима на понос и на славу, већ и још снажнију улогу као борбене елитне јединице – рекао је изасланик председника Републике министар Вулин честитајући Дан свим садашњим и бившим припадницима Гарде.

Он је нагласио да је Гарда увек била на понос свом народу и на страх ономе ко овом народу и земљи мисли лоше.

Према његовим речима, био је велики дан када је Милош Обреновић позвао да се „оно најбоље и најлепше искупи из свог народа“ како би се формирала Гарда.

– Од тада до данас и велики Милош и сваки следећи владар Србије обраћао се оном једином због чега вреди живети и постојати, оном једином ко никада није изгубио ни издао, оном једином што је извор и разлог нашег постојања – свом народу. Из нашег народа од тада па до данас излазили су најбољи, бирали су се међу најбољима, да би са поносом и чашћу носили име Гарде – рекао је министар Вулин, додајући да је та елитна јединица Војске чувар Србије, њене традиције, али слободе изнад свега.

Он је истакао да су се низали ратови које нисмо тражили и које нисмо водили по својој вољи, којима нисмо били ни узрок ни виновник, а да је сваки наш војник, а посебно гардиста, показивао да су Срби несаломиви докле год верују у слободу.

Министар Вулин је захвалио гардистима на њиховом пожртвовању, свакодневној упорности, љубави коју осећају према својој земљи и безрезервној одлуци да за Србију и због ње живе.

Говорећи о историјату Гарде Војске Србије и њеним данашњим задацима, командант те јединице генерал-мајор Миломир Тодоровић истакао је да је Гарда увек била у првим редовима као снага и узданица војске.

– Стоосамдесет осма годишњица Гарде Војске Србије, коју обележавамо, повод је и прилика да се осетимо изузетним јер припадамо друштву које изузетно цени своју војску и доживљава је као део свог интегритета и сопственог достојанства. Припадамо народу који слободу сматра за врхунску и безусловну вредност и у томе препознајемо своју дужност и обавезу – нагласио је командант Гарде генерал-мајор Миломир Тодоровић, додајући да је Гарда чувар и гарант тих вредности.

Данашња свечаност била је прилика да се уруче признања награђеним и похваљеним припадницима Гарде, након чега су јединице извеле дефиле у којем су, постројене у подешелоне, приказале део оспособљености и репрезентативних моторних возила којима располажу.

Гарда обележава 6. мај као знак сећања на дан када је наредбом књаза Милоша Обреновића на Ђурђевдан 1830. године у Пожаревцу одабрана прва група од 73 наочита младића од којих је формирана прва гардијска јединица у Србији.