Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
15.04.2018.

Министар Вулин: Никоме није стало до мира, колико је Србији



- Србија је гарант и чувар мира на Балкану. Док Србију води Александар Вучић, неће се поновити ни Јадовно, ни Јасеновац, ни „Бљесак“, ни „Олуја“, никада више. Никада више српски народ неће мирно прихватати да буде одвођен у логоре, затиран и протериван. Никада више, рекао је министар одбране Александар Вулин на обележавању Дана сећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина и парастосу и помену жртвама усташког геноцида.
 
- Зато што се о Јасеновцу ћутало и зато што се о Јасеновцу није говорило, зато су Срби дочекали да крајем 20. века још једном осете усташку идеологију, још једном страдају, још једном бивају убијени и протерани. Наша обавеза је да о Јасеновцу говоримо, наша обавеза је да подсећамо и наша обавеза је да сваки пут када било ко покуша да релативизује јасеновачко зло, да обнови усташку идеологију, да проговоримо и да се супротставимо. Не може се разумети суштина грађанских ратова у Хрватској и Босни и Херцеговини, ако се не познаје јасеновачки ужас и ако се не знају и не схватају размере јасеновачког геноцида. Тако је Република Српска морала настати као отпор понављању јасеновачком геноциду, као отпор понављању истребљења српског народа, његовог протеривања и његовог затирања, истакао је министар Вулин додајући да ће Република Србија, као један од гараната Дејтонског споразума увек снажно подржавати Републику Српску и Дејтонски споразум и никада неће дозволити да се јасеновачки ужас понови.
 
- Србија је гарант мира, Србија је чувар мира, Србија је гарант да ће сви народи на Балкану живети добро и живети у миру, и никоме више није стало до мира него српском народу, баш никоме. Србија је гарант мира и чувар мира, али исто тако чувар слободе свог народа, чувар права српског народа да живи тамо где се родио, да траје тамо где се родио и да никада више не доживи геноцид какав је јасеновачки. Не треба само Срби да осуђују и подсећају на јасеновачки ужас, то треба да раде сви људи и сви народи свако у коме има људскости и човечности, поручио је министар Вулин.
 
Данашња манифестација започела је служењем Свете архијерејске литургије у Цркви Светих апостола Петра и Павла, након чега су положени венци у Спомен-подручју Доња Градина, а служен је и парастос и помен жртвама усташког геноцида.

Манифестацију у Доњој Градини предводили су председник Републике Српске Милорад Додик и председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, а присуствовали су и представници влада Републике Србије и Српске, представници институција БиХ, Израела, ромских заједница, као и међународне заједнице и дипломатског кора.
 
Систем концентрационих логора Јасеновац највеће је стратиште у Другом светском рату на територији бивше Југославије. Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог светског рата 1945. године и слома Независне Државе Хрватске. Доња Градина била је једно од највећих стратишта јасеновачког логора, где су убијани махом Срби, Јевреји и Роми.