Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
31.03.2018.

Министар Вулин: Србија улаже у најбоље



Припадник Војне полиције из састава „Кобри“ пре два дана је спречио оружану пљачку док је са својом породицом био у набавци у једном од престоничких супермаркета, том приликом разоружавши пљачкаша под утицајем опијата, који је уз претњу пиштољем из касе покушао да украде новац.

Такође, припадници Војне полиције, у оквиру редовне патроле, затекли су човека који је у тешком стању, након саобраћајне несреће, код себе имао већу количину новца. Како процедура налаже, припадници Војне полиције повређеног су збринули уз помоћ екипе Хитне помоћи, а нађени новац предали припадницима МУП-а, који је касније повређеном човеку и враћен.

Раме у раме са професионалним спортистима, припадници Министарства одбране и Војске Србије учествовали 25. Новосадском полумаратону, и у конкуренцији више од 1.000 такмичара из 24 земаља остварили велики успех. У мушкој конкуренцији, кроз циљ ове најзахтевније дисциплине, са временом 1,14,50 прошао је разводник Мирослав Марковић из Команде за обуку. У женској конкуренцији следила га је војни службеник Ксенија Бубњевић, члан екипе Војне академије освојивши, такође, прво место.

Њима су данас министар одбарне Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, приредили пријем и због храбрих подвига и показаних спортских успеха наградили их бесплатним боравком на Тари. Уз то, један припадник ће бити одликован, а двојица ванредно унапређени.

Министар Вулин је честитао војним спортистима и изразио захвалност и припадницима Војне полиције на показаној храбрости и пожртвованости, истичући да они показују оно што је најбоље у нашој Војсци.

-  Војска Србије се воли и цени, Војска Србије је најпоштованија институција у нашем народу, али она то није само због наше историје и наше традиције, она то није само због нашег оружја, она то није чак ни због наше обуке и квалитета који упевамо да постигнемо. Она је то, на првом месту због људи. Она је то, на првом месту, што, када је неко припадник Војске Србије, ви знате да је то добар човек, ви знате да је то вредан човек, ви знате да је то човек који је у стању да се одриче, да се жртвује за своју земљу, ви знате да је то човек који Војску Србије није изабрао као посао, већ као мисију, као живот. Униформа коју ви носите није само некаква ознака радне униформе. Униформа коју ви носите је ознака животног позива, одређења, жеље да служите својој земљи, заувек. И када урадите ово што ми сви очекујемо од вас и што ви у својој скромности увек кажете – па то би урадио и сваки други припадник моје јединице, то би урадио и сваки други човек који носи униформу – ми хоћемо да покажемо Србији какве људе има и на кога треба да буде поносна. Да зна ко је чува и ко је брани – поручио је министар Вулин.

Према његовим речима, баш као што показујемо наше врхунске спортисте, који се такмиче, не са бољима од себе, већ и са онима који имају много боље услове од њих, они доказују да нису бољи и доказују да могу да савладају све оно што савлађују и они, уз много више подршке и уз много више припреме него што војни спотисти имају. На Министарству одбране и Војсци Србије, додао је министар Вулин, је да помогне да се та разлика изједначи, а у све остало нема сумње.

Министар одбране је истакао да се посебна пажња поклања томе да се тим људима изрази захвалност, да се побољша материјални положај свих припадника наше војске, и кроз повећање плата, дневница, кроз масовну стамбену изградњу, кроз побољшавање услова рада, кроз нове униформе, кроз нове чизме, кроз ново оружје.

- Али ништа од тога не би било довољно и неће бити довољно, ако немамо овакве људе. Србија треба да види у шта улаже. Србија улаже у најбоље и зато ће се то улагање увек вратити и увек ће се вратити моного више него што дамо. Јака Србија, јака Војска, задовољна Војска је гарант мира и гарант стабилности – закључио је министар Вулин.

Заставник Зоран Јанковић на служби у батаљону Војне полиције специјалне намене „Кобре“, разоружaо је пљачкаша приликом набавке у продавници.
- У питању је био покушај оружане пљачке у продајном објекту. У питању је било лице који је регистровани наркоман, у двадесетим годинама. Ја сам био у куповини са супругом, када се он појавио, пришао каси и кренуо да извлачи новац из касе. У том моменту, касирке су почеле да вичу на њега. Трудио сам се да приђем иза њега и док се све то дешавало, он је извадио пиштољ и тада су се продовачице и касирке повукле, а он је кренуо да бежи и у том тренутку наишао је на мене. Уперио је цев пиштоља према мени и рекао „Имам пиштољ, пуцаћу!“. У том моменту, реаговао сам, како сам научен у „Кобрама“, склонио сам цев пиштоља од мене, ударио га по руци, избио му пиштољ, предузео потребне полицијске радње, онеспособио га и сачекао долазак припадника МУП-а, кога су они преузели у даљу надлежност – описује своје искуство заставник Јанковић, додајући да то можда звучи једноставно, али у тих неколико тренутака, он је одреаговао у складу са обуком коју је прошао у јединици „Кобре“ чији је припадник.

Он додаје да у том тренутку није осећао страх, већ да му је циљ био да нападача усмери ка себи, како би га онеспособио и како би заштитио од опасности остале који су се у том тренутку око њега у продавници налазили.

Разводник Ђуро Борбељ из 18. инжињеријског батаљона из Новог Сада, на трци у Новом Саду освојио је прво место у дисциплини 10, 5 километара, у оквиру 25. Новосадског полумаратона.

- Тамо сам већ три пута тријумфовао, тако да ми то није била непознаница и задовољан сам тим резултатом – наглашава разводник Борбељ.
Говорћи о могућностима за професионално бављење спортом у Војци Србије, он истиче да од кад је омогућено да три сата у току радног времена буде посвећено тренингу, постиже боље резлтате, што се види и на наступима на такмичењима.

Поручник Невена Јовановић из батаљона Војне полиције специјалне намене „Кобре“ учествовала је у трци у Темишвару „Тимисоара 21К“, где је освојила друго место у дисциплини 10,9 километара, што је уједно био њен најбољи резултат у тој дисциплини.

- Тај резултат показује и напредак у тренингу и веома сам задовољна тим наступом. Бављење професионалним спортом у војсци је веома захтевно и изискује доста времена и треба имати доста воље и одлучности – наглашава поручник Јовановић.

У име војних спортиста и припадника Војне полиције, министру одбране и начелнику Генералштаба обратио се потпуковник Ненад Милосављевић из Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије, изражавајући захвалност због пажње која је посвећена спортским успесима припадника Војске Србије и храбрим и хуманим подвизима припадника Војне полиције.

- Успех наших спортиста на недавно одржаном 25. Новосадском полумаратону није случајност, то је производ једног систематског рада, али и високе подршке коју Министарство одбране и Војска Србије пружају нашим спортистима, од делегације Републике Србије при Комитету за војне спортове, до низа мера које Војска Србије предузима да се обезбеде што бољи услови за припрему врхунских спортиста и спортских екипа – нагласио је потпуковник Милосављевић додајући да су војни спортисти уједно и репрезентативци Републике Србије у атлетским такмичењима, а њихови успеси су још већи када се има у виду да то нису „спортисти обучени у униформе“, већ професионални припадници војске који извршавају и задатке на својим формацијским местима.