Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
23.01.2018.

Подвиг старијег водника Трифуновића



Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састали су се данас са старијим водником прве класе Дарком Трифуновићем који је пре неколико дана спасао живот човеку који је покушао да се убије.

Чувар стрелишта „Бубањ поток“ старији водник Дарко Трифуновић приметио је 17. јануара око 21 час паркирано возило поред пута Лештане – Бубањ поток. Пошто је пришао сумњивом возилу у њему је видео човека који је покушао да се убије и урадио све како би му помогао и спасао живот. 

Старији водник Трифуновић нагласио је да се ни у једном тренутку није премишљао, да тек сада, како време одмиче, схвата шта је урадио и да је осећај добар.

- Сматрам да би сваки припадник Војске Србије, па и јединице у којој радим, без размишљања урадио исто. Према информацијама које сам добио, човек је ван животне опасности и налази се у болници, рекао је старији водник Трифуновић и додао да је његов сусрет са породицом био веома дирљив и да су били шокирани и зачуђени због чега је дошло до овог немилог догађаја.

Према речима министра Вулина, старији водник Трифуновић још једном је доказао зашто је Војска Србије најцењенија институција у српском народу.

-  Због људи који носе униформу, због људи који то раде на најчаснији и најхрабрији начин. Спасен је један људски живот, спасена је будућност читаве једне породице и потврђено је да се на Војску Србије грађани Србије увек могу ослонити. И када је тешко, и када је мање тешко, ту је наша војска, ту су њени припадници и сви ови храбри, честити, добри људи који разумеју туђу муку и који никада не размишљају о сопственој безбедности када треба да помогну неком другом. Старији водник Трифуновић још једном је осветлао образ Војсци Србије и сасвим сигурно урадио оно што би урадио и сваки припадник Војске Србије.  Е управо зато Србија воли своју војску, а Војска Србије је ту да заштити сваког грађанина ове земље и да сачува своју Србију, нагласио је министар одбране.

Генерал Диковић је истакао да је ово још једна потврда да припадници Војске Србије, извршавајући своје редовне задатке, када је год потребно испољавају велику хуманост и бригу, не само према својим задацима него и према људима који их окружују, према грађанима Србије, и на државној граници, и у Копненој зони безбедности и на осталим местима где је потребна помоћ грађанима.

- Овде су спасени један живот и једна породица, и као што рече старији водник Трифуновић, да је сваки припадник Војске Србије био на његовом месту учинио би исто, рекао је начелник Генералштаба и честитао воднику и његовим старешинама на подвигу вредном дивљења.

Министар Вулин и генерал Диковић наградили су старијег водника Трифуновића бесплатним седмодневним боравком на Тари са породицом.