Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
21.12.2017.

Ревитализација сарадње са Јапаном у области одбране



Министар одбране Александар Вулин састао се данас са делегацијом Канцеларије за међународне послове Министарства одбране Јапана, коју је предводио заменик министра одбране за међународне послове, Манабе Ро.

Посета јапанске делегације и данашњи разговори представљају импулс за ревитализацију и дефинисање садржаја и облика будуће билатералне сарадње у области одбране двеју земаља. Министар Вулин је нагласио да развој те сарадње треба да прати узлазни тренд развоја општих билатералних, економских и политичких односа. Захвалио је јапанској Влади и народу на досадашњој економској помоћи и донацијама, посебно хуманитарног карактера и истакао да Република Србија високо цени неутралну позицију Јапана приликом гласања за пријем тзв. Косова у UNESCO.

Обострано је констатовано да фокус будуће сарадње у области одбране треба да буде изражен на војно-војној сарадњи, превасходно у виду размене искустава и знања из учешћа у мировним операцијама, области АБХО, спречавања и уклањања последица природних несрећа и техничко-технолошких акцидената.

Током боравка у Србији, јапанској делегацији су представљене могућности, производи и развојни програми Одбрамбене индустрије Србије, као и капацитети Центра за обуку путем симулација Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије.