Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
09.11.2017.

У Новом Саду прослављен Дан Прве бригаде Копнене војске



Свечаним постројавањем припадника Прве бригаде Копнене војске у новосадској касарни „Југовићево“, у присуству команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића, обележен је 9. новембар – Дан јединице.
 
– Наша данашња вредност је способност да бранимо своју земљу, како од војних тако и од не војних безбедносних претњи. Своје способности у протеклој години проверили смо кроз међународне и националне вежбе, бројна гађања из личног и колективног наоружања. Током читаве године са мањим паузама ангажовани смо на обезбеђењу административне линије према Косову и Метохији и контроли Копнене зоне безбедности ангажујући повремено и преко 300 људи дневно. Све наведено су наши резултати, наша снага и наша способност. Опремљени смо и оспособљени да уколико буде потребно пружимо неопходну подршку становницима у борби са стихијама и у случају угрожавања живота и имовине – рекао је командант Прве бригаде бригадни генерал Жељко Петровић, обраћајући се присутнима.
 
Припадницима Прве бригаде Дан јединице честитао је и командант Копнене војске генерал-потпуковник Симовић који је, са бригадним генералом Петровићем, најзаслужнијима уручио награде и признања.
 
Обележавању Дана Прве бригаде присуствовали су и Ђорђе Милићевић потпредседник Владе Војводине, Милан Новаков начелник Јужнобачког округа, Милош Вучевић градоначелник Новог Сада, представници Министарства одбране, Војске Србије, МУП-а, цркви и верских заједница и други бројни гости.
 
За најбољу јединицу Прве бригаде проглашено је Прво стрељачко оделење, Друге пешадијске чете 11. пешадијског батаљона, на челу са командиром оделења заставником Жељком Купрешаком коме је генерал-потпуковник Симовић уручио признање.

Након свечаног дефилеа јединица, за госте је уприличен и технички збор наоружања и опреме припадника јединице.
 
Дан Прве бригаде, 9. новембар, обележава се као сећање на историјски датум када је 1918. године јединица Седмог пешадијског пука Војске Краљевине Србије, предвођена мајором Војиславом Бугарским, умарширала у Нови Сад.