Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
02.11.2017.

Министар Вулин: Безбедносни изазови са којима се суочавамо нас уједињују



У Дому Гарде у Топчидеру данас је почео дводневни међународни научни скуп „Утицај промена у међународном окружењу на припрему и извођење операција“ под слоганом „Мисли глобално, делуј локално“ у организацији Катедре оператике Школе националне одбране Војне академије.
 
Поздрављајући госте, министар одбране Александар Вулин истакао је да су дошли у институцију којом се изузетно поносимо.
 
- Дошли сте на Универзитет одбране, где су одшколовани наши најбољи, где су одшколовани наши најхрабрији и онолико колико је могуће у школском систему створити војника, борца, официра, наш школски систем њега ствара. Кажем колико је могуће, јер човека који воли своју земљу, човека који брани своју земљу није довољно само одшколовати. Он то мора да осећа и он то мора да покаже, рекао је министар одбране, додајући да у историји српског народа никад није недостајало људи који су показали колико воле своју земљу.
 
 Он је подсетио да кроз историју Србији није недостајало људи који су у свом послу изузетни и врхунски, напомињући да је врло тешко ставити реч посао уз реч војска, јер у српском народу то никад није био посао, већ дужност, избор и највиша вредност.
 
- Ви ћете данас говорити и расправљати о безбедносним изазовима, о промењеном окружењу и добро је да признамо да се свет променио, и то на горе. Безбедносни изазови са којима се суочавамо некако нас уједињују без обзира на нашу величину. Као што ни један човек није острво, тако више ни једна земља не може да мисли да је довољно јака, довољно организована, бројна, богата да би се сама носила са безбедносним изазовима који су свуда око нас, рекао је министар одбране и додао да је реч о изазовима који су најчешће асиметрични, а скоро увек непредвидиви.
 
Он је нагласио да са савременим изазовима више нисмо у стању да се носимо с оним што смо некад знали и научили, а са којима сигурно нисмо у стању да се носимо сами. Министар је изразио задовољство што је велики број предавача из иностранства узео учешће на скупу „јер то значи да сви разумемо да смо на истој страни“.
 
- Зло са којим се суочавамо, зло које видимо на улицама великих градова, зло које видимо у идеологији и идеји мржње мора да нас уједини. Другог избора једноставно нема и у тој борби сви имамо подједнаку улогу, без обзира на величину, снагу и богатство земље о којој говоримо, јер зло са којим се суочавамо не прави разлику. Не прави разлику ни између богатства ни религије, зло са којим се суочавамо нас препознаје и проналази без обзира да ли се ми правимо да оно не постоји, рекао је министар подвлачећи да српски народ никад није пропустио да зло препозна, назове га правим именом и супротстави му се, те да ни ми не можемо да будемо другачији.
 
- Хвала што сте данас овде, радујем се резултатима вашег рада, користи које ће од њега имати и наша војска али и наше друшво у целини, закључио је министар одбране, пожелевши гостима из иностранства да се лепо проведу у Србији.
 
Начелник Школе националне одбране пуковник Мирослав Талијан констатовао је да данашњи скуп има изузетан значај за развој система бзбедности и одбране наше земље и остваривања њиховог ефективног партнерства у функцији мира.
 
Пуковник Талијан истакао је да су 53 пристигла рада уврштена у зборник са скупа, а да су међу гостима еминентни предавачи из земље и иностранства, тако да нема сумње да ће се у наредна два дана озбиљно и студиозно разговарати о утицају промена у међународном окружењу на припрему и извођење операција.
 
Ректор Универзитета одбране, генерал-мајор Младен Вуруна представио је историјски развој војног школства и нову организациону структуру најмлађег државног универзитета у Србији.
 
Том прликом, он је истакао да су стубови који чине сваку образовну установу студијски програми, студенти и наставници и додао да Универзитет одбране данас има 39 акредитованих студијских програма и нешто више од 400 предавача.
 
Отварању међународног скупа присуствовали су и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић и начелник Војне академије генерал-мајор Горан Зековић.
 
Савремене сукобе данас одликује непредвидивост, асиметричност и транснационални карактер, па промене у оперативном окружењу остварују одређени утицај на припрему и извођење операција. Данашњи сукоби и кризе локалног, регионалног и светског карактера, као и глобалне тенденције одређених држава и организација допринеле су да питања анализе оперативног окружења постану основ за стручну и научну расправу.
 
Међународни научни скуп „Утицај промена у међународном окружењу на припрему и извођење операција“ организује се ради пројекције стратегијских трендова и анализе утицаја савременог оперативног окружења на припрему и извођење операција, идентификације кључних димензија оперативног окружења од утицаја и значаја за извођење операција на стратегијском, оперативном и тактичком нивоу.