Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
07.10.2017.

Министар Вулин: Прошло је време стида, ово је време тихог поноса



Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас сусрету старешина 3. армије за време НАТО агресије „Да се не заборави“ у Дому Војске у Нишу.
 
Сусрету су присуствовали и генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић, последњи командант 3. армије генерал у пензији Владимир Лазаревић, владика Арсеније нишки, представници Министарства одбране, Војске Србије и бројни пријатељи и поштоваоци припадника 3. армије.

Према речима министра Вулина, Србија није ничим изазвала НАТО агресију, баш као што никада није изазивала ратове, ни Први светски рат ни Други светски рат, баш као ни грађанске ратове на простору СФРЈ који нису били ни жеља ни потреба а ни на који начин нису били изазвани од стране Републике Србије.

- Али баш зато, Република Србија, њени војници, њен народ може само да буде поносан на своју улогу у свим овим годинама. Може само да буде поносан на најбоље, на људе који су данас у Нишу. 3. армија, генерал Лазаревић па и сви они који више нису са нама или који су негде далеко имају разлога да буду означени и препознати као најбољи међу најбољима. Као најхрабрији међу најхрабријима. Они су доказ и мера нашег самопоштовања. Како се односимо према њима тако се односимо према себи. Ако не ценимо њихову жртву и њихову храброст ко ће ценити оно што смо ми радили у нашем животу. Ако нисмо поносни на њих, на кога и на шта да будемо поносни, рекао је министар одбране.

Он је додао да је прошло време када ти људи нису могли да уђу у Војну академију, када нису могли да буду уз своју војску и да је прошло време када су нас терали да их се стидимо, јер војска којом су командовали се никада није стидела и народ који су заштитили и штитили их се никада није стидео.

- Прошло је време стида, ово је време тихог поноса. Тихог, јер тешко је не сетити се свих оних који нису са нама, тешко је не сетити се свих цивилних жртава НАТО агресије. Зато тихог, али поноса. Ми смо поносни на ове људе и они су доказ колико се Србија вратила себи. Колико има храбрости да буде оно што је одувек била. 2012. године када је садашњи врховни командант Војске Србије постао министар одбране, по први пут смо почели да обележавамо датуме везане за НАТО агресију. Када је тадашњи председник Владе Александар Вучић, испред срушене зграде Генералштаба у Београду, изашао и први пут смогао храбрости да као тако високи функционер државе Србије каже да је 24. марта 1999. била НАТО агресија, указало се да се Србија више никада неће вратити у период стида, у период непризнавања историје, у период непризнавања истине, нагласио је министар Вулин и поручио да од 2012. године до данас можемо да кажемо да се Србија мења на боље и да је однос према овим људима однос нашег самопоштовања.

- Никада се више нико неће стидети ових људи, јер их се никада није постидела војска којој су командовали и никада их се није постидео народ који су бранили и одбранили, истакао је министар Вулин.

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић поручио је да је право задовољство бити данас у Нишу окружен људима који су пре 19 година били на задатку на који их је послала држава, на задатку за који су се усавршавали, учили и радили читавог свог професионалног века.  

- Обавеза Републике Србије је да цени професионалност припадника тадашње Војске Југославије, нарочито њене 3. армије, оне која је била највише на удару током оружане побуне на Косову и Метохији 1998. и током НАТО агресије 1999. године. На такав начин показујемо и однос према војсци уопште и однос према држави, показујући однос према сваком појединцу, нарочито командном кадру наше војске који је био у тим тешким тренуцима, за нашу модерну историју, тамо где је отаџбина људе и позвала. То је, могу условно рећи, не само основни чин патриотизма, то је чин основне пристојности. Овим показујемо и као држава и као народ да неке ствари  враћамо на права места, на она која припадају правим стварима и правим људима. Србија наставља своју борбу другим средствима, не одустаје од онога за шта има легитимне, легалне и, можемо слободно рећи, људске, историјске и сваке друге интересе, поручио је Селаковић.

Он је нагласио да чињеница да су сви заједно данас у нишком Дому Војске говори о томе како држава поступа и цени оне који су знали да је бране у тешким тренуцима у последњој деценији 20. века, када је пролазила кроз многе Сциле и Харибде и кроз многе недаће.

- Поносан сам што сам део овога, што данашња власт у Србији уме да препозна и постави ствари на право место. Ово нарочито говорим из разлога што су иза нас нека времена у којима генералима, адмиралима и старешинском кадру наше војске није било дозвољено чак ни да уђу у службене просторије тадашње и садашње војске. Ово ипак показује да се неке ствари мењају и да иду у правом смеру. Подижући споменике нашим херојима, ценећи оне који су преживели тешке недаће рата, чувајући своје војнике и сваки педаљ своје земље, показујемо генерацијама које су пред нама како треба поступати када се брани отаџбина, порука је генералног секретара председника Србије.

Генерал Лазаревић је нагласио да је 18 година протекло од злочиначке НАТО агресије на СФРЈ и да они данас у Нишу организују сусрет незаборава.

- Присутни су припадници легендарног Приштинског корпуса и херојске 3. армије, команданти самосталних батаљона, бригада, колегијуми команданата оба корпуса и команде армије, у највећем броју. На наше задовољство, са нама су и представници наше државе и наши пријатељи привредници, који су у рату војску доживљавали и помагали као своју. Наш циљ је и мото овог скупа – да се не заборави, да се подсетимо, да оставимо сећање у аманет и за садашња и будућа поколења. Све то уз један конкретан циљ, јер за наредну годину планирамо да 3. армија добије спомен-обележје у виду цркве, у којој ће бити исписана имена свих погинулих припадника 3. армије у одбрани земље, рекао је генерал Лазаревић.

Учесници скупа су се договорили да оваква окупљања прерасту у традицију.