Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
27.09.2017.

Ансамбл "Бинички" на Мокрањчевим данима"Добра вам ноћ, пријатељи", "Historia de un amor" (Прича једне љубави), "Besame mucho" (Љуби ме много), "Почнимо љубав испочетка", "Све што знаш о мени", "Кажи зашто ме остави", само су неки од највећих хитова евергрин музике које су у пратњи Симфонијског оркестра Уметничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички" пред препуном двораном Дома културе "Стеван Мокрањац" у Неготину синоћ извели Ана Софреновић, Бети Ђорђевић, Љубица Вранеш, Дејан Цукић и Жељко Васић.  Дириговао је Војкан Борисављевић, у чијим је аранжманима публика имала прилике да слуша одабране нумере.

Концерт, насловљен по нумери којом је и отворен "Добра вам ноћ, пријатељи", одржан је у оквиру манифестације 52. Мокрањчеви дани.

Овим концертом ансамбл "Станислав Бинички" прославио је свој дан, подесећајући на традицијију дугу 118 година и 26. септембар 1899. године када је Станислав Бинички основао први српски војни оркестар.

Председник Општине Неготин Владимир Величковић уручио је оркестру плакету "Мокрањчевих дана", коју је примио  мајор Никола Живковић. Величковић је истакао да је учешће ансамбла "Бинички" на фестивалу "Мокрањчеви дани" потврда његовог професионалног квалитета и активне присутности у српском музичком животу.

Уметнички ансамбл "Станислав Бинички" и данас је наставио учешће на манифестацији 52. Мокрањчеви дани која се одржава у Неготину. У холу неготинског дома културе који је био премали да смести све који су желели да присуствују концерту "Класика у 11" изведена су популарна дела класичне музике под диригентском палицом Павла Медаковића, који је надахнутим коментарима у паузама између нумера показо и на овај начин да је одличан амбасадор уметности.

Публика, већином млађег узраста али и оних старијих више од сат времена уз неизоставни бис могла је чути "Маскараду" Арама Хачитуријана, "Валцер бр. 2" Димитиј Шостаковича, "Мађарску игру бр. 5" Јоханеса Брамса,"Сањарење" Роберта Шумана и друга дела у извођењу ансамбла "Бинички".