Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
04.09.2017.

Без отворених питања са Казахстаном



- Србија не може да финансира свој космички програм али може преко пријатељских земаља да долази до конкретних користи које произилазе из космичких програма, рекао је министар одбране Александар Вулин након данашњег обиласка Националног космичког центра у Астани. Он је додао да постоји чак и могућност да се нашим најбољим студентима и инжењерима омогући простор за специјализацију у оквиру космичког програма Казахстана.
 
- Данас свака земља настоји да обезбеди свој сателит или да обезбеди могућност да се укључи у развој космичких програма за врло конкретне ствари, од војних технологија којима су сателитске везе изузетно важне, па до пољопривреде или истраживања руда. Све су то ствари које можемо са нашим пријатељима у Казахстану да истражујемо заједно и можемо да будемо део програма за које објективно ми не можемо да одвојимо новац за инвестиције али кроз политичке везе и кроз добре односе две земље можемо да нађемо начина да и ми будемо међу онима који раде тако важне и софистициране програме, истакао је Вулин.
 
Говорећи о политици Казахстана када је у питању Косово и Метохија, министар одбране је рекао да је изразио своју дубоку захвалност због политике те земље према јужној српској покрајини и замолио да, и када се буде одлучивало о Косову и Метохији, о његовом евентуалном чланству у Унеску и Интерполу, да Казахстан, као и до сада, принципијелно буде на страни међународног права а самим тим и на страни Србије.

- Политика Казахстана по питању Косова и Метохије је заиста принципијелна, чврста, и добио сам уверавања да се ни на који начин неће мењати. Домаћини су желели да изразе још једном подршку бољим односима наших земаља односно добрим односима наших министарстава, развоју и сарадњи наших одбрамбених индустрија. Наравно, у разговорима смо се подсетили посета председника Назарбајева и председника Вучића Србији и Казахстану и импулса које су наше владе добиле из тих посета. Казахстан и Србија су пријатељске земље, међу нама нема отворених питања и можемо да рачунамо да и на највишем политичком нивоу у Казахстану имамо људе који су уз Србију и који подржавају боље односе Казахстана и Србије, рекао је министар Вулин.