Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
04.09.2017.

Нова тржишта за одбрамбену индустрију Србије



Mинистар одбране Александар Вулин састао се данас у Астани са министром одбрамбене и аерокосмичке индустрије Казахстана Беибутом Атамкуловим са којим је разговарао о могућностима сарадње у области одбрамбене индустрије две земље.
 

Претходна посета председника Републике Александра Вучића допринела је већој ефикасности и конкретизацији пројеката, рекао је министар Вулин и додао:
- Са министром Атамкуловим већ смо договорили да се размене експертске делегације и да почнемо да сарађујемо на конкретним пројектима модернизације одређених противваздушних система, али исто тако и трансфера технологија. Казахстанске колеге су веома заинтересоване за сарадњу са нашим компанијама: Југоимпортом, Миланом Благојевићем, са Крушиком. Такође, заинтересоване су и за сарадњу са нашим Јумком. Дакле читава палета наших производа овде има простора, а свакако и наша памет, не само производња, већ и транфер технологија, дакле оно што наши стручњаци, наши инжењери овде могу да покажу и овде пренесу, истакао је министар Вулин.
 
Он је додао да ће то бити значајан подстицај за нашу одбрамбену индустрију и да сада само од нас зависи да ли ћемо бити у стању да искористимо политички импулс који смо добили.
 
- Врата у Казахстану су нам свакако отворена, политика их је отворила, а сада је на послу и на струци да управо то искористимо, рекао је Вулин.
 
Говорећи о нашој одбрамбеној индустрији, Вулин је рекао да је Влада Србије први пут у историји уложила 50 милиона евра у одбрамбену индустрију и да је то прво значајније улагање од када постоји одбрамбена индустрија Србије.
 
- Наша предузећа су ликвидна, наша предузећа имају могућност да раде, сада овде у Казахстану имају и тржиште. Казахстан је наша улазница за Централноазијско тржиште које броји 60 милиона становника и за нашу индустрију је веома занимљиво јер то су богате земље које хоће да развијају своје армије и које хоће да улажу у своју одбрамбену индустрију. Ово је наша прилика и заиста можемо да је искористимо, нагласио је министар Вулин.
 
Изражавајући задовољство обиласком међународне изложбе EXPO 2017, министар Вулин је на крају састанка позвао заинтересоване казахстанске компаније да, на обострану корист, улажу у Србију.
 
Делагација Министарства одбране посетила је данас део фабрика наменске индустрије Казахстана, компаније „Kazakhstan Aselsan Engineering”, “Kazakhstan Paramount Engineering”.