Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.07.2017.

Допринос миру у свету



На данашњем састанку министра одбране Александра Вулина са шефицом Канцеларије УН у Београду Симоном Мирелом Микулеску изражен је обострани интерес за наставак и унапређење веома успешне сарадње успостављене у претходном периоду. Теме састанка односиле су се на учешће Србије у мировним операцијама УН и подршку у мировним напорима светске организације, на регионална безбедносна питања и мигранстку кризу.

 
Наглашавајући пуну посвећеност мирном решавању свих спорних питања у региону, министар Вулин је указао на важност коју преговори са привременим институцијама самоуправе у Приштини имају у циљу бољег живота свих грађана на Косову и Метохији, уз заштиту суверенитета и територијалног интегритета и пуно поштовање Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244 и Војнотехничког споразума.
 
Министар Вулин је истакао посвећеност Србије мировним напорима Уједињених нација, што се најбоље види у сталном повећању учешћа Војске Србије у мировним операцијама под мандатом светске организације и Европске уније. Успостављање Балканских војномедицинских снага нови је допринос регионалној сарадњи и поверењу, али и практична корист коју ће имати све државе учеснице и потенцијално друга угрожена подручја.
 

Када је реч о решавању проблема у вези са мигрантском кризом, Србија делује као одговоран члан међународне заједнице и преузима значајан део терета. Видљив је значајан учинак Заједничких снага Војске Србије и Министарства унутрашњих послова у обезбеђењу државне границе према Бугарској и Македонији.
 
Заједничка констатација на састанку је да Србија придаје изузетан значај вредностима и активностима Уједињених нација у очувању светског мира, решавању конфликата, поштовању права на једнакост и равноправно учешће и заступљеност жена и мушкараца у свим областима друштвеног живота.