Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
06.06.2017.

Састанак министра одбране са командантом Националне гарде Охајо



Министар одбране Зоран Ђорђевић састао се данас са командантом Националне Гарде Охајо генерал -мајором Марком Бартманом. Ђорђевић и Бартман истакли су задовољство позитивним ефектима сарадње између Војске Србије и Националне гарде Охајо, која доприноси унапређењу оперативних и функционалних способности оружаних снага две земље. Они су се сагласили да програм Државног партнерства Републике Србије и савезне државе Охајо представља механизам који предњачи у развоју међудржавних односа Србије и САД.

Састанак министра одбране са командантом Националне гарде Охајо
Као примери најзначајнијих активности истакнути су заједничке вежбе и обука, унапређење капацитета Центра за обуку јединица за учешће у мултинационалним операцијама у бази „Југ“ и заједничко медицинско ангажовање, које ће се на трилатералној основи реализовати током године у Анголи.

Састанак министра одбране са командантом Националне гарде Охајо
Министар одбране предложио је да се сарадња у оквиру програма Државног партнерства унапреди активностима у складу са обостраним интересима и са фокусом на дугорочне користи. Он је упознао саговорника са актуелном политичко-безбедносном ситуацијом у региону и мерама које се спроводе у Србији када је реч о мигрантској кризи.

Командант Националне гарде Охајо истакао је спремност за даље продубљивање односа нагласивши да јединице којима командује имају капацитете да, узимајући у обзир договоре две стране, допринесу реализацији пројеката који су и раније имали позитиван одјек у Републици Србији.

Састанак министра одбране са командантом Националне гарде Охајо

Током традиционалне посете Србији, командант НГ Охајо састао се и са начелником Генералштаба Војске Србије, а предвиђени су разговори у Управи за војно здравство Министарства одбране, као и посете 98. ваздухопловној бригади Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, Центру за АБХО и градовима Краљево и Крушевац.