Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
26.05.2017.

Предлози закона из система одбране на седници Скупштине Србије



У оквиру Пете седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2017. години која се одржава данас, разматрано је неколико предлога закона које је представио министар одбране Зоран Ђорђевић.



На данашњем дневном реду заседања били су и Предлог закона о потврђивању Меморандума о разумевању између Владе Републике Србије и Уједињених нација о пружању доприноса у ресурсима мултидимензионалној интегрисаној мисији Уједињених нација за стабилизацију у Централноафричкој Републици (MINUSCA), Предлог закона о потврђивању Споразума између Савета министара Републике Албаније, Савета министара Босне и Херцеговине, Владе Републике Македоније, Владе Црне Горе, Владе Републике Србије и Владе Републике Словеније о оснивању Балканских војномедицинских снага, Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Словачке Републике о сарадњи у области одбране и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Белорусије о војно-техничкој сарадњи.



Министар Ђорђевић је истакао да су споразуми о сарадњи са Словачком и Белорусијом неопходни како би сарадња у области одбране и војно-техничка сарадња биле даље развијане и унапређиване.
 
Говорећи о значају учешћа наше државе у регионалним и међународним организацијама, министар одбране је рекао да Србија учешћем у Балканским војномедицинским снагама препознаје значај регионалног удруживања и дељења ресурса. 

- Учешће у наведеним снагама у великој мери доприноси развоју билатералних односа, изградњи, сарадњи и поверењу у региону западног Балкана као и унапређењу властитих одбрамбених капацитета и способности за активно учешће у процесима сарадње и заједничког деловања са другим државама и субјектима међународних односа у изградњи националне, регионалне и глобалне безбедности, рекао је министар Ђорђевић.

 Он је указао и на значај и корист које Србија добија учешћем у мултинационалним операцијама, јер се употребом припадника наше војске Србија сврстава у ред држава које активно учествују у успостављању и очувању мира и стабилности у свету.
 
- Потврђујући спремност да се припадници Војске Србије ангажују у мултинационалним операцијама, Србија јача сопствену безбедност, доприноси миру и стабилности у свету као и решавању свих спорних питања мирним путем. Потврђивањем предложеног Меморандума, Србија званично постаје контрибутор снага у мировној операцији MINUSCA и равноправан партнер са осталим државама контрибуторима снага, нагласио је министар одбране.




                  
   Петој седници Првог редовног заседања Народне скупштине присуствовали су и министри у Влади Републике Србије.

Пре скупштинског заседања, одржана је Пета седница Одбора за одбрану и унутрашње послове на којој су разматрани споменути предлози закона. Седници су присуствовали министар Ђорђевић, в.д. помоћника министра одбране за политику одбране Милан Мојсиловић, начелник Управе за међународну војну сарадњу Сектора за политику одбране капетан бојног брода Милан Коњиковац, заступник начелника Управе за војно здравство пуковник Угљеша Јовичић и заменик начелника Центра за мировне операције Генералштаба Војске Србије пуковник Никола Дејановић.