Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
25.05.2017.

Посета Колеџа националне одбране НигеријеПолазници Колеџа националне одбране Савезне Републике Нигерије, које предводи бригадни генерал Бакаре Адекола Рахим (Bakare Adekola Raheem), бораве у једнонедељној студијској посети Министарству одбране и Војсци Србије.

 
У склопу студијске посете нигеријска делегације посетила је Војну академију, Војномедицинску академију, представљене су им организацијске јединице Генералштаба Војске Србије, а били су и гости Специјалне бригаде у Панчеву.
 
Приликом посете Војној академији, полазници те највише војношколске установе Нигерије упознали су се са историјатом српског војног школства, организацијом и надлежностима Војне академије, као и са областима које се изучавају на основним, мастер и докторским академским студијама. Гостима су представљени сви нивои каријерног усавршавања, као и могућности школовања припадника страних оружаних снага у Војној академији и Универзитету одбране.

 
Том приликом бригадни генерал Бакаре Адекола Рахим презентовао је циљеве посете полазника Колеџа, као и војношколску установу из које долазе и изразио задовољство због срдачног пријема и свеобухватног презентовања војног школства у Србији.
 
У Војномедицинској академији представљен је рад те угледне институције у области лечења, научноистраживачког рада, као и образовања и усавршавања, где су нигеријски представници били веома заинтересовани да чују о најновијим методама лечења које се примењују у ВМА, о искуствима у лечењу тропских болести, трансплантацији, као и лечењу малигних болести, туберкулозе и ХИВ-а.

 
Гостима из Нигерије у касарни „Топчидер“ презентоване су најзначајније активности Војске Србије и организацијске јединица Генералштаба. Представници Здружене оперативне команде, Управе за планирање и развој, Управе за логистику и Управе за обуку и доктрину информисали су госте о ангажовању Војске, развоју способности, као и о концепту логистичке подршке у операцијама и обуци и вежбама на националном и мултинационалном нивоу. Нигеријска делегација обишла је потом и Специјалну бригаду у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву, где су имли прилику да се увере у способности специјалаца и погледају тактичко-техничи збор.
 
Наредних дана полазници Колеџа националне одбране Савезне Републике Нигерије посетиће Војнотехнички институт и полигон у Никинцима, а имаће и прилику да упознају и капацитете Одбрамбене индустрије Србије.