Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
21.04.2017.

Пријем поводом Дана Војске Србије



Министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић приредили су вечерас, поводом 23. априла - Дана Војске Србије, пријем у Дому Гарде на Топчидеру.

Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике Мирослав Латиновић, представници Владе, цркава и верских заједница, дипломатског и војнодипломатског кора у нашој земљи, представници Министарства одбране и Војске Србије и многобројни гости.
Prijem povodom Dana Vojske
Министар Ђорђевић честитао је, том приликом, припадницима система одбране предстојећи празник Дан Војске Србије, одајући признање свим припадницима Министарства одбране и Војске Србије који непрекидно и самопрегорно извршавају све постављене задатке, пружају помоћ локалним властима и становништву на отклањању елементарних непогода тамо где је то потребно, организују и изводе бројне и изузетнo комплексне вежбе на нашим и страним полигонима, репрезентујући државу и народ на најбољи начин.

- Наши припадници непрекидно су ангажовани у Копненој зони безбедности и на граници заједно са припадницима МУП-а, пружајући свој максимални допринос као носиоци задатака у решавању мигрантске кризе. Данас са поносом кажемо да смо у Европи у врху земаља по бројности када је реч у мировним мисијама под окриљем УН и ЕУ. Тренутно се у мировним мисијама налази 328 наших припадника, присутни смо у 10 земаља у оквиру 11 мировних мисија, под окриљем УН и ЕУ – нагласио је министар одбране.

Prijem povodom Dana Vojske

Према његовим речима, Србија следи политику војне неутралности која јој омогућава активну сарадњу са свима, а припадници Војске Србије учествују на билатералној и мултилатералној основи на вежбама у земљи и иностранству, са припадницима оружаних снага свих партнерских земаља, са Руском Федерацијом, Сједињеним Америчким Државама, земљама региона, као и у вежбама у оквиру НАТО и Програма Партнерство за мир.

- Наша војска је данас незаобилазан чинилац научног, технолошког и сваког другог вида развоја Србије и у том смислу Министарство одбране је предводник у овој области, као неко ко је препознао потребу непрестаног учења и усавршавања, што смо и доказали уговором о дуалном образовању са Министарством просвете – истакао је министар Ђорђевић додајући да тиме желимо да се капацитети система одбране употпуне и попуне младим људима који ће имати праксу у Војсци Србије.

Министарство одбране и Војска Србије, подсетио је министар Ђорђевић, омогућавају младим људима да добровољно служе војни рок и да носе нашу униформу и они су то прихватили у великом броју, са жељом да након тога постану радно ангажовани у Војсци Србије.
Prijem povodom Dana Vojske
- Зато смо обезбедили још 600 радних места, што укупно, у овој години, чини повећање нашег бројног стања за 1100 места. То је све обезбеђено за младе и способне људе чија је жеља да служе Србији као професионални војници. Захваљујући Влади Републике Србије, која је створила стабилне услове и здраву основу за повећање стандарда наших припадника, али и уложеним великим напорима у погледу опремања, осавремењивања и модернизације Војске Србије, у циљу повећања нивоа оперативних способности, ми смо као Министарство одбране и Војска Србије данас у могућности да додатно ојачамо војску и њену одбрамбену способност, али ће тај задатак бити наш стални задатак и у будуће – поручио је министар Ђорђевић.

Говорећи о опремању Војске Србије, министар одбране је истакао да, управо захваљујући одлукама и напорима Владе, започето је са опремањем РВиПВО, а у току је опремање Копнене војске савременим артиљеријским оруђем и опремом.

- Истовремено смо започели и у фази смо завршетка са опремањем првих 1500 војника који ће имати најсавременију опрему за брзо реаговање, а наш циљ је да комплетну професионалну војску опремимо најсавременијом опремом, тако да сваки наш војник, буде већ сада војник 22. века – нагласио је министар Ђорђевић.

Осврнувши се на капацитете наменске индустрије, министар одбране је оценио да је модернизација војске, која је гарант безбедности свих наших грађана, условљена развојем наше наменске индустрије

- Наша одбрамбена индустрија са правом је препозната као покретач целокупне привреде Србије и она својим резултатима то чини и чини замајац наше економије. Ова предузећа успели смо да консолидујемо и данас она послују без дугова, плаћају све порезе и доприносе. Извоз наменске индустрије прошле године увећан је три пута у односу на 2012. годину, док се ове године очекује 20 одсто већи извоз него претходне. Са овом праксом, наставићемо и у наредним годинама – поручио је министар Ђорђевић додајући да је због таквог потенцијала наша Влада одлучила да инвестира у наменску индустрију после више деценија са 43 милиона евра, што ће донети нова радна места, раст производње и повећање извоза.
Prijem povodom Dana Vojske
Говорећи о историјском значају празника, министар одбране је поручио да само модернизацијом и напретком успећемо да очувамо национални идентитет и континуитет државности српског народа и војске и да поносно, часно и достојанствено чувамо, сачувамо и поштујемо дела наших предака.

- Сигуран сам да ће у периоду испред нас резултати нашег напорног рада који смо заједно уложили од 2012. године, са јасном визијом, и јачање наше економије, институција и наше државе постајати све видљивије у чему су нам, морам да истакнем, помогли сви наши партнери – закључио је министар Ђорђевић захваљујући на несебичној подршци и изузетној сарадњи свим државним органима и институцијама и свим партнерима ван Министарства одбране и Војске Србије, нарочито Влади и председнику Републике Србије, као и свим припадницима страних армија са којима су, кроз заједничке вежбе, припадници нашег система одбране стекли нека нова искуства и пријатељства.

Војска Србије празнује 23. април као свој празник у знак сећања на дан када је, на Цвети 1815. године, донета одлука о подизању Другог српског устанка за ослобођење Србије од Османског царства, што је касније омогућило стварање модерне српске државе.