Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
21.04.2017.

Prijem povodom Dana Vojske Srbije



Ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković priredili su večeras, povodom 23. aprila - Dana Vojske Srbije, prijem u Domu Garde na Topčideru.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Miroslav Latinović, predstavnici Vlade, crkava i verskih zajednica, diplomatskog i vojnodiplomatskog kora u našoj zemlji, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i mnogobrojni gosti.
Prijem povodom Dana Vojske
Ministar Đorđević čestitao je, tom prilikom, pripadnicima sistema odbrane predstojeći praznik Dan Vojske Srbije, odajući priznanje svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji neprekidno i samopregorno izvršavaju sve postavljene zadatke, pružaju pomoć lokalnim vlastima i stanovništvu na otklanjanju elementarnih nepogoda tamo gde je to potrebno, organizuju i izvode brojne i izuzetno kompleksne vežbe na našim i stranim poligonima, reprezentujući državu i narod na najbolji način.

- Naši pripadnici neprekidno su angažovani u Kopnenoj zoni bezbednosti i na granici zajedno sa pripadnicima MUP-a, pružajući svoj maksimalni doprinos kao nosioci zadataka u rešavanju migrantske krize. Danas sa ponosom kažemo da smo u Evropi u vrhu zemalja po brojnosti kada je reč u mirovnim misijama pod okriljem UN i EU. Trenutno se u mirovnim misijama nalazi 328 naših pripadnika, prisutni smo u 10 zemalja u okviru 11 mirovnih misija, pod okriljem UN i EU – naglasio je ministar odbrane.

Prijem povodom Dana Vojske

Prema njegovim rečima, Srbija sledi politiku vojne neutralnosti koja joj omogućava aktivnu saradnju sa svima, a pripadnici Vojske Srbije učestvuju na bilateralnoj i multilateralnoj osnovi na vežbama u zemlji i inostranstvu, sa pripadnicima oružanih snaga svih partnerskih zemalja, sa Ruskom Federacijom, Sjedinjenim Američkim Državama, zemljama regiona, kao i u vežbama u okviru NATO i Programa Partnerstvo za mir.

- Naša vojska je danas nezaobilazan činilac naučnog, tehnološkog i svakog drugog vida razvoja Srbije i u tom smislu Ministarstvo odbrane je predvodnik u ovoj oblasti, kao neko ko je prepoznao potrebu neprestanog učenja i usavršavanja, što smo i dokazali ugovorom o dualnom obrazovanju sa Ministarstvom prosvete – istakao je ministar Đorđević dodajući da time želimo da se kapaciteti sistema odbrane upotpune i popune mladim ljudima koji će imati praksu u Vojsci Srbije.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, podsetio je ministar Đorđević, omogućavaju mladim ljudima da dobrovoljno služe vojni rok i da nose našu uniformu i oni su to prihvatili u velikom broju, sa željom da nakon toga postanu radno angažovani u Vojsci Srbije.
Prijem povodom Dana Vojske
- Zato smo obezbedili još 600 radnih mesta, što ukupno, u ovoj godini, čini povećanje našeg brojnog stanja za 1100 mesta. To je sve obezbeđeno za mlade i sposobne ljude čija je želja da služe Srbiji kao profesionalni vojnici. Zahvaljujući Vladi Republike Srbije, koja je stvorila stabilne uslove i zdravu osnovu za povećanje standarda naših pripadnika, ali i uloženim velikim naporima u pogledu opremanja, osavremenjivanja i modernizacije Vojske Srbije, u cilju povećanja nivoa operativnih sposobnosti, mi smo kao Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije danas u mogućnosti da dodatno ojačamo vojsku i njenu odbrambenu sposobnost, ali će taj zadatak biti naš stalni zadatak i u buduće – poručio je ministar Đorđević.

Govoreći o opremanju Vojske Srbije, ministar odbrane je istakao da, upravo zahvaljujući odlukama i naporima Vlade, započeto je sa opremanjem RViPVO, a u toku je opremanje Kopnene vojske savremenim artiljerijskim oruđem i opremom.

- Istovremeno smo započeli i u fazi smo završetka sa opremanjem prvih 1500 vojnika koji će imati najsavremeniju opremu za brzo reagovanje, a naš cilj je da kompletnu profesionalnu vojsku opremimo najsavremenijom opremom, tako da svaki naš vojnik, bude već sada vojnik 22. veka – naglasio je ministar Đorđević.

Osvrnuvši se na kapacitete namenske industrije, ministar odbrane je ocenio da je modernizacija vojske, koja je garant bezbednosti svih naših građana, uslovljena razvojem naše namenske industrije

- Naša odbrambena industrija sa pravom je prepoznata kao pokretač celokupne privrede Srbije i ona svojim rezultatima to čini i čini zamajac naše ekonomije. Ova preduzeća uspeli smo da konsolidujemo i danas ona posluju bez dugova, plaćaju sve poreze i doprinose. Izvoz namenske industrije prošle godine uvećan je tri puta u odnosu na 2012. godinu, dok se ove godine očekuje 20 odsto veći izvoz nego prethodne. Sa ovom praksom, nastavićemo i u narednim godinama – poručio je ministar Đorđević dodajući da je zbog takvog potencijala naša Vlada odlučila da investira u namensku industriju posle više decenija sa 43 miliona evra, što će doneti nova radna mesta, rast proizvodnje i povećanje izvoza.
Prijem povodom Dana Vojske
Govoreći o istorijskom značaju praznika, ministar odbrane je poručio da samo modernizacijom i napretkom uspećemo da očuvamo nacionalni identitet i kontinuitet državnosti srpskog naroda i vojske i da ponosno, časno i dostojanstveno čuvamo, sačuvamo i poštujemo dela naših predaka.

- Siguran sam da će u periodu ispred nas rezultati našeg napornog rada koji smo zajedno uložili od 2012. godine, sa jasnom vizijom, i jačanje naše ekonomije, institucija i naše države postajati sve vidljivije u čemu su nam, moram da istaknem, pomogli svi naši partneri – zaključio je ministar Đorđević zahvaljujući na nesebičnoj podršci i izuzetnoj saradnji svim državnim organima i institucijama i svim partnerima van Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, naročito Vladi i predsedniku Republike Srbije, kao i svim pripadnicima stranih armija sa kojima su, kroz zajedničke vežbe, pripadnici našeg sistema odbrane stekli neka nova iskustva i prijateljstva.

Vojska Srbije praznuje 23. april kao svoj praznik u znak sećanja na dan kada je, na Cveti 1815. godine, doneta odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od Osmanskog carstva, što je kasnije omogućilo stvaranje moderne srpske države.