Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
21.12.2016.

Са новим "миговима" српско ваздухопловство прво у региону



Министар одбране Зоран Ђорђевић изјавио је данас у Москви да шест "мигова 29", које Србија набавља од Русије, треба да стигну у нашу земљу најкасније за три месеца, а да им потом следи модернизација у три фазе.
 
Ђорђевић је у изјави новинарима рекао да је набавка "мигова 29" једна од данашњих тема разговора премијера Србије Александра Вучића и министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа, у којем ће, осим тога, бити речи и о војноекономској и војнообразовној сарадњи.
 
Он је, подсетивши на то да Србија на набавку "мигова 29" чека већ 25 година, навео да је било разних обећања, али да је ова влада успела да их набави, додавши да ће са постојећа четири и набавком још шест "мигова" наша земља имати најмодернију ескадрилу у региону.
 
Србија ће са тих десет "мигова 29" постати респектабилни фактор када је одбрана у питању. Обезбедићемо чување нашег неба на најбољи начин, зарад безбедности наших грађана, истакао је министар.
 
Ђорђевић је објаснио да у овом тренутку не постоји ниједна земља која је пандан Србији када је ваздухопловство у питању, јер је реч о најмодернијим авионима који постоје у региону.
 
Према његовим речима, шест "мигова" који стижу из Русије биће модернизовани у три фазе, од којих се прва завршава 2017. године, а друга и трећа 2018. и 2019, а након тога ће они бити у употреби још 14 година.
 
Он је појаснио да Србија "мигове 29" набавља сопственим средствима, али по повољним условима, додајући да ће њихова набавка коштати много мање него да су куповани нови или да су на тржишту набављени, па ремонтовани.
 
Танјуг