Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
07.12.2016.

Испраћај контингента Војске Србије у мисију у Либану



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић посетио је данас са својим  гостом, начелником Генералштаба Оружаних снага Италије генералом Клаудиом Грацијаном Специјалну бригаду у Панчеву, где је присуствовао испраћају контингента српских мировњака у мировну операцију Уједињених нација у Либану.
 Испраћај контингента Војске Србије у мисију у Либану

Поздрављајући постројене припаднике вода за заштиту снага, који ће наредних шест месеци у Либану задатке извршавати у саставу италијанског контингента, њихову родбину и пријатеље, као и представнике локалне самоуправе, Српске православне цркве и друге присутне госте, генерал Љубиша Диковић је подсетио на дугу традицију учешћа официра, подофицира и војника из Србије у мировним операцијама Уједињених нација.

 
– Та традиција траје већ шест деценија, још од када су ваши претходници били на истом простору и у истој мисији мира. Одлазите на нове задатке обезбеђења команде мисије Уједињених нација у Либану. Пре вас три вода су извршавала сличне задатке, веома одговорно, дисциплиновано и професионално. То смо чули, како од каманданата мисије, тако и од свих других који су имали прилике да прате рад наших јединица. Сигуран сам да ћете као и ваши претходници, и боље, извршити добијене задатке. Увек морате знати да имате обавезу да достојно репрезентујете Србију и њену војску, да задатке морате извршавати, тачно, прецизно и на време. Беспрекорно обављање дужности и задатака који вас очекују, то се од српског војника подразумева. То од вас очекујемо сви ми, ваши команданти, али и ваше породице, које ће свакодневно бити с вама у мисији. Не физички, али свакако душом, рекао је генерал Диковић, а затим је уручио заставу Србије командиру јединице која одлази у Либан.
 
Српске мировњаке поздравио је пригодним речима и начелник Генералштаба Оружаних снага Италије генерал Клаудио Грацијано, а затим је командант Центра за мировне операције пуковник др Миливоје Пајовић представио гостима командни кадар вода за заштиту снага.

Испраћај контингента Војске Србије у мисију у Либану
Пре свечаног испраћаја наших мировњака, током обиласка Специјалне бригаде, командант ове елитне јединице бригадни генерал Зоран Величковић упознао је госта из Италије са саставом и задацима бригаде. Затим је приказан тактичко-технички збор наоружања и опреме коју користе падобранци, извиђачи, рониоци и други припадници противтерористичких и противдиверзантских јединица у саставу.
 
Генерали Диковић и Грацијано су обишли и стрељану, у којој су припадници противтерористичког батаљона, између осталог, приказали вештине у гађању из пиштоља, аутомата и аутоматске пушке и решавање талачких ситуација. Припадници 72. извиђачко-диверзантског батаљона демонстрирали су завидан ниво боричаких вештина.