Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
10.11.2016.

Унапређење сарадње са Белорусијом



Унапређење сарадње са БелорусијомMинистар одбране Зоран Ђорђевић састао се са начелником Генералштаба Оружаних снага и првим замеником министра одбране Републике Белорусије генерал-мајором Олегом Алексејевичем Белокоњевим. Састанку су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и белоруски амбасадор Владимир Чушев.
 
На састанку је констатовано да је досадашњи развој сарадње задовољавајући, али да такође постоји простор за њено даље унапређење. Поред наставка дијалога на највишем нивоу, те имајући у виду успешну реализацију мултинационалне војне вежбе „Словенско братство 2016“, предложен је  наставак војно-војне сарадње две војске  кроз учешће на заједничким вежбама и извођење обуке за мултинационалне операције.
 
Унапређење сарадње са БелорусијомМогућа је и надоградња војноекономске сарадње, кроз истраживање и развој, ремонт и набавку резервних делова за средства наоружања и војне опреме која су у употреби у Војсци Србије, те успостављање војнообразовне и војномедицинске сарадње.
 
На састанку је било речи и о тренутној безбедносној ситуацији, укључујући и проблем мигрантске кризе, те је министар Ђорђевић нагласио да је реч о посебно осетљивом питању за руководства балканских земаља будући да је то изазов са безбедносног али и финансијског аспекта.
 
Министар одбране је истакао да у решавању свих отворених питања Србија настоји да делује у складу са својом мирољубивом политиком, те је у том смислу захвалио на подршци коју Белорусија пружа очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије.