Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
06.10.2016.

Отворен научно-стручни скуп ОТЕХ 2016



Отворен научно-стручни скуп ОТЕХ 2016У Војнотехничком институту данас је почео са радом 7. међународни научно-стручни скуп из области одбрамбених технологија – ОТЕХ 2016. Организатор те дводневне конференције је Војнотехнички институт заједно са Управом за одбрамбене технологије Министарства одбране. Свечаном отварању присуствовали су министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са сарадницима, страни војни представници, представници предузећа одбрамбене индустрије, факултета, аутори радова, запослени у ВТИ-у.

Отварајући Конференцију, министар одбране Зоран Ђорђевић је говорио о  важности ОТЕХ-а за развој научних сазнања у области одбране и о међународном значају те конференције.
 
–Влада Републике Србије ће увек препознати значај улагања у пројекте, истраживања и развој у области одбране. Наш стратешки циљ и задатак јесу  повећање инвестиција у производњу нових система који се користе, како у области одбране, тако и у цивилству. Такве инвестиције имају директан утицај на повећање економског развоја Републике Србије, побољшање извоза, нужно подизање знања и домаћих производних капацитета, унапређење индустријско-технолошке базе, ревитализацију грана индустрије као што су авио-индустрија, машинска, електро, хемијска и много друге.
 
Отворен научно-стручни скуп ОТЕХ 2016Министар одбране је рекао како се нада да ће овогодишњи ОТЕХ увећати постојеће значајно интересовање за билатералну сарадњу са нашом земљом и допринети улагању у производњу одбрамбених система, као и њихово пласирање на домаћем и иностраном тржишту.
 
Директор Војнотехничког института, пуковник др Зоран Рајић истакао је да данас постоји реална потреба за блиском сарадњом и разменом искустава између свих субјеката који учествују у области развоја средстава НВО, почев од развојних институција, преко произвођача до самих корисника. Један од начина успостављања и продубљивања сарадње управо је учешће на међународним скуповима и конференцијама, као што је ОТЕХ.
 
Пуковник Рајић је нагласио да ће на овогодишњем ОТЕХ–у бити више од 500 аутора и коаутора из 14 земаља света, који ће изложити 131 рад, од тога 23 из иностранства.
 
Већ неколико година заредом, ОТЕХ је посвећен највећим српским и светским научницима. Ове године математичарки Милеви Марић Ајнштајн. О њеном раду у уводном предавању говио је професор Велимир Абрамовић.
 
ОТЕХ је научно-стручни скуп из области одбрамбених технологија, који се од 2005. одржава како би се сагледала достигнућа у тој области. Чисто међународни карактер добио је 2011. године. Одржава се сваке друге године.