Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
01.10.2016.

Обележена 98 година од пробоја Солунског фронта



Неколико стотина окупљених грађана, припадника Министарства одбране и Војске Србије и полиције, државних службеника Србије, Грчке, Русије, Француске, Велике Британије, али и Удружења бораца и ветерана, на челу са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александром Вулином, полагањем венаца и интонирањем химни, одало је почаст палим борцима.

- Сваки народ има једно место коме се диви, место ходочашћа којем дође да се поклони у тишини. Зејтинлик је то наше место на светој Грчкој земљи. Сто година је прошло, још сто да прође, то је мало да заборавимо са ким смо се борили и са ким смо делили и хлеб и крв - рекао је Вулин након церемоније полагања венаца.

 Како је навео, Србија је земља која има једну жељу:

- Ту жељу сањамо већ хиљаду година, а то је да родимо један нараштај који ће живети и умрети без рата. Само једном у хиљаду година, то је наша молитва док стојимо међу овим неразрушивим стројем. Вечна им слава - закључио је Вулин.

 Након одавања почасти, уследио је културно-ументнички програм, а присуствовали су и представници Министарства одбране и Војске Србије, генерални конзул амбасаде Србије у Солуну и званичници Грчке.

Поводом обележавања годишњице пробоја Македонског фронта, сутра ће бити одржана церемонија полагања венаца и одавања почасти код савезничког меморијала на Поликастру.

Сваке године у организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обележавању годишњице пробоја Солунског фронта присуствују и студенти Војне и Криминалистичко-полицијске академије из Београда и Бања Луке,као и представници Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
 
Преузето са: www.kurir.rs, Јелена Пронић