Министарство одбране Републике Србије
 
08.09.2016.

Eкспертски разговори o учешћу снага Војске Србије у борбеној групи Европске уније



Експертски разговори o учешћу снага Војске Србије у борбеној групи Европске унијеУ касарни „Бањица-2“ у Београду данас су започели експертски разговори представника Министарства одбране и Војске Србије са представницима Републике Грчке, као оквирне земље, и земаља учесница борбене групе Европске уније „HELBROC“.

Експертски разговори су наставак консултација започетих у Атини у мају 2016. године са циљем дефинисања услова за приступање Републике Србије, односно Војске Србије, Концепту борбених група Европске уније.

Током дводневног састанка разматраће се нацрт приступног документа и снаге којима ће Војска Србије учествовати у борбеној групи ЕУ „HELBROC“. Разговоре испред Министарства одбране и Војске Србије воде представници Управе за планирање и развој Генералштаба, уз учешће представника надлежних организацијских јединица Министарства одбране, Генералштаба Војске Србије и Команде Копнене војске.

Учешће Војске Србије у Концепту борбених група ЕУ је наставак доприноса Републике Србије Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ и део је средњорочних планова и програма развоја Министарства одбране и Војске Србије.