Министарство одбране Републике Србије
 
06.09.2016.

У сусрет промоцији најмлађих официра Војске Србије



Свечаност поводом промоције потпоручника испред Дома Народне скупштине ове године одржава се једанаести пут.

У прве официрске чинове биће промовисано 158 кадета и кадеткиња Војне академије и 26 из 2. класе Медицинског факултета ВМА. У чин потпоручника ове године унапређује се и један кадет из Анголе.

Према протоколу свечаности, планирано је да се најбољима у рангу уруче сабље, док ће најуспешнијим кадетима вида Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране бити уручени пиштољи са посветом. Најбољим кадетима Медицинског факултета ВМА биће додељени парадни бодежи.

Осим свечаног дефилеа, програмом свечаности предвиђени су налети ваздухоплова Војске Србије, а свечаност ће увеличати музички програм у извођењу Уметничког ансамбла МО ''Станислав Бинички'' и Репрезентативног оркестра Гарде.

Припреме за свечану промоцију најмлађих потпоручника увелико трају на Војној академији, где се кадети и будући потпоручници увежбавају за дефиле и протокол свечаности.

Најбољи кадети 137. класе Војне академије:
Први у рангу: Лазар Стојнић, општи успех 9,73; студијски програм Војномашинско инжењерство, модул борбена возила. Рођен 1993. године у Београду.
Друга у рангу: Јелена Николић, општи успех 9,60; студијски програм Логистика одбране, модул финансије, Рођена 1993. године у Београду.
Трећа у рангу: Емилија Пешић, општи успех 9,58; студијски програм Менаџмент у одбрани, модул пешадија. Рођена 1992. године у Лесковцу.

Први у рангу по видовима:
У виду Копнена војска, Стефан Радоњић, општи успех 9,47; студијски програм Менаџмент одбране, модул пешадија. Рођен 1991. године у Лесковцу.
У виду Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана, Александар Стевановић, општи успех 9,23; студијски програм Војно ваздухопловство, пилот авиона. Рођен 1992. године у Крушевцу.

Најбољи на Медицинском факултету ВМА:
1. Немања Јаћимовић, општи успех 10. Рођен 1990. Београду.
2. Јадранка Зарић, општи успех 9,98. Рођена 1991. у Краљеву.
3. Јелена Катић, општи успех 9,96. Рођена 1991. у Травнику, БиХ.