Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.09.2016.

U susret promociji najmlađih oficira Vojske Srbije



Svečanost povodom promocije potporučnika ispred Doma Narodne skupštine ove godine održava se jedanaesti put.

U prve oficirske činove biće promovisano 158 kadeta i kadetkinja Vojne akademije i 26 iz 2. klase Medicinskog fakulteta VMA. U čin potporučnika ove godine unapređuje se i jedan kadet iz Angole.

Prema protokolu svečanosti, planirano je da se najboljima u rangu uruče sablje, dok će najuspešnijim kadetima vida Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane biti uručeni pištolji sa posvetom. Najboljim kadetima Medicinskog fakulteta VMA biće dodeljeni paradni bodeži.

Osim svečanog defilea, programom svečanosti predviđeni su naleti vazduhoplova Vojske Srbije, a svečanost će uveličati muzički program u izvođenju Umetničkog ansambla MO &39;&39;Stanislav Binički&39;&39; i Reprezentativnog orkestra Garde.

Pripreme za svečanu promociju najmlađih potporučnika uveliko traju na Vojnoj akademiji, gde se kadeti i budući potporučnici uvežbavaju za defile i protokol svečanosti.

Najbolji kadeti 137. klase Vojne akademije:
Prvi u rangu: Lazar Stojnić, opšti uspeh 9,73; studijski program Vojnomašinsko inženjerstvo, modul borbena vozila. Rođen 1993. godine u Beogradu.
Druga u rangu: Jelena Nikolić, opšti uspeh 9,60; studijski program Logistika odbrane, modul finansije, Rođena 1993. godine u Beogradu.
Treća u rangu: Emilija Pešić, opšti uspeh 9,58; studijski program Menadžment u odbrani, modul pešadija. Rođena 1992. godine u Leskovcu.

Prvi u rangu po vidovima:
U vidu Kopnena vojska, Stefan Radonjić, opšti uspeh 9,47; studijski program Menadžment odbrane, modul pešadija. Rođen 1991. godine u Leskovcu.
U vidu Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana, Aleksandar Stevanović, opšti uspeh 9,23; studijski program Vojno vazduhoplovstvo, pilot aviona. Rođen 1992. godine u Kruševcu.

Najbolji na Medicinskom fakultetu VMA:
1. Nemanja Jaćimović, opšti uspeh 10. Rođen 1990. Beogradu.
2. Jadranka Zarić, opšti uspeh 9,98. Rođena 1991. u Kraljevu.
3. Jelena Katić, opšti uspeh 9,96. Rođena 1991. u Travniku, BiH.