Министарство одбране Републике Србије
 
06.09.2016.

Конференција о стандардизацији у области финансија у оружаним снагама



Конференција о стандардизацији у области финансија у оружаним снагамаОсамдесеттрећа конференција Финансијске радне групе отворена је данас у хотелу „Метропол палас” у Београду. Домаћин тродневног скупа, на коме учествују представници 14 земаља чланица НАТО-а и програма Партнерство за мир, јесте Министарство одбране.

Конференцију је отворила помоћница министра одбране за буџет и финансије Радмила Јагодић и учесницима скупа пожелела успешан радни део конференције.

„Област финансија је увек интересантна и спорна. Свима нама је питање како се изборити са средствима које имамо, а завршити послове које смо планирали или које смо циљали. Тиме што смо домаћини конференције, овде у Београду, показујемо наше интересовање за стицање нових сазнања из ове области“, истакла је Радмила Јагодић.

Начелник Управе за буџет пуковник др Саша Трандафиловић је поздравио учеснике, посебно секретара Финансијске радне групеКонференција о стандардизацији у области финансија у оружаним снагама
 Јапа Луба и представнике Здруженог одбора за стандардизацију у НАТО команди и истакао како финансије имају све значајнију улогу у оружаним снагама.

„Све се више даје акценат на развој и унапређење финансијских служби, које су у почетку имале за циљ пуко извештавање, да би све више преузимале улогу стратешког управљања финансијама. Као земља која учествује у програму Партнерство за мир, посебну пажњу посвећујемо достизању партнерских циљева и приближавању другим земљама Европе и Европске уније. Наше заједничке циљеве, за сада, успешно достижемо и замењујемо их новим. На том путу веома важно место заузима стандардизација, која је скоро постала и један од наших циљева партнерства“ рекао је пуковник Трандафиловић.

Он је додао да стандардизација у области финансија веома доприноси интероперабилности и ефикасном и ефективном коришћењу увек ограничених расположивих ресурса, унапређујући оперативне способности наших оружаних снага.

Конференција о стандардизацији у области финансија у оружаним снагамаФинансијска радна група једна је од НАТО група у оквиру Војног комитета Здруженог одбора за стандардизацију, која се бави стандардизацијом у области финансија. Ти стандарди се примењују током склапања и испуњавања билатералних и мултилатералних уговора о заједничком наступању снага на терену учешћем у међународним мисијама широм света. Србија је члан Финансијске радне групе од 2011. године и активно учествује пет година за редом, а наш представник у тој радној групи је мајор Дејан Крпић.

На оваквим скуповима разговара се о ажурирању финансијског стандарда СТАНАГ 6025, који дефинише међународне процедуре и терминологију у области финансија, које се стандардизују ради интероперабилности између земаља. Постоји око 350 усвојених финансијских термина у НАТО-у. Наша земља још није ратификовала стандард СТАНАГ 6025, јер нисмо у обавези као земља програма Партнерство за мир да то урадимо, али, како је на том скупу рекао пуковник Трандафиловић, у догледно време имамо циљ да ти стандарди уђу у наше прописе и правну регулативу, како би били компатибилни сутра.