Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.09.2016.

Конференција о стандардизацији у области финансија у оружаним снагама



Konferencija o standardizaciji u oblasti finansija u oružanim snagamaOsamdesettreća konferencija Finansijske radne grupe otvorena je danas u hotelu „Metropol palas” u Beogradu. Domaćin trodnevnog skupa, na kome učestvuju predstavnici 14 zemalja članica NATO-a i programa Partnerstvo za mir, jeste Ministarstvo odbrane.

Konferenciju je otvorila pomoćnica ministra odbrane za budžet i finansije Radmila Jagodić i učesnicima skupa poželela uspešan radni deo konferencije.

„Oblast finansija je uvek interesantna i sporna. Svima nama je pitanje kako se izboriti sa sredstvima koje imamo, a završiti poslove koje smo planirali ili koje smo ciljali. Time što smo domaćini konferencije, ovde u Beogradu, pokazujemo naše interesovanje za sticanje novih saznanja iz ove oblasti“, istakla je Radmila Jagodić.

Načelnik Uprave za budžet pukovnik dr Saša Trandafilović je pozdravio učesnike, posebno sekretara Finansijske radne grupeKonferencija o standardizaciji u oblasti finansija u oružanim snagama
 Japa Luba i predstavnike Združenog odbora za standardizaciju u NATO komandi i istakao kako finansije imaju sve značajniju ulogu u oružanim snagama.

„Sve se više daje akcenat na razvoj i unapređenje finansijskih službi, koje su u početku imale za cilj puko izveštavanje, da bi sve više preuzimale ulogu strateškog upravljanja finansijama. Kao zemlja koja učestvuje u programu Partnerstvo za mir, posebnu pažnju posvećujemo dostizanju partnerskih ciljeva i približavanju drugim zemljama Evrope i Evropske unije. Naše zajedničke ciljeve, za sada, uspešno dostižemo i zamenjujemo ih novim. Na tom putu veoma važno mesto zauzima standardizacija, koja je skoro postala i jedan od naših ciljeva partnerstva“ rekao je pukovnik Trandafilović.

On je dodao da standardizacija u oblasti finansija veoma doprinosi interoperabilnosti i efikasnom i efektivnom korišćenju uvek ograničenih raspoloživih resursa, unapređujući operativne sposobnosti naših oružanih snaga.

Konferencija o standardizaciji u oblasti finansija u oružanim snagamaFinansijska radna grupa jedna je od NATO grupa u okviru Vojnog komiteta Združenog odbora za standardizaciju, koja se bavi standardizacijom u oblasti finansija. Ti standardi se primenjuju tokom sklapanja i ispunjavanja bilateralnih i multilateralnih ugovora o zajedničkom nastupanju snaga na terenu učešćem u međunarodnim misijama širom sveta. Srbija je član Finansijske radne grupe od 2011. godine i aktivno učestvuje pet godina za redom, a naš predstavnik u toj radnoj grupi je major Dejan Krpić.

Na ovakvim skupovima razgovara se o ažuriranju finansijskog standarda STANAG 6025, koji definiše međunarodne procedure i terminologiju u oblasti finansija, koje se standardizuju radi interoperabilnosti između zemalja. Postoji oko 350 usvojenih finansijskih termina u NATO-u. Naša zemlja još nije ratifikovala standard STANAG 6025, jer nismo u obavezi kao zemlja programa Partnerstvo za mir da to uradimo, ali, kako je na tom skupu rekao pukovnik Trandafilović, u dogledno vreme imamo cilj da ti standardi uđu u naše propise i pravnu regulativu, kako bi bili kompatibilni sutra.