Министарство одбране Републике Србије
 
05.09.2016.

Деценија Програма државног партнерства Србије и Националне гарде Охајо



Свечаност поводом обележавања десет година од успостављања Програма државног партнерства Републике Србије и Националне гарде Охајо одржана је вечерас у Дому Војске у присуству државног секретара у Министарству одбране Ненада Нерића, начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, амбасадора САД у Београду Кајла Ската, команданта Националне Гарде Охаја генерал-мајора Марка Бартмана, као и представника државних институција.

Деценија Програма државног партнерства Србије и Националне гарде ОхајоГоворећи о значају сарадње у оквиру Програма државног партнерства двеју земаља, државни секретар Нерић је истакао да су обука за учешће у мултинационалним операцијама, војномедицинска сарадња, усавршавање официра и подофицира, као и заједничке вежбе део широког спектра активности у којима су се припадници Војске Србије и Националне Гарде Охаја припремали и обучавали заједно.

Посебно истичући заједничке напоре у реализацији пројекта Центра за обуку јединица за учешће у мултинационалним операцијама у бази„ Југ“,државни секретар Нерић је изразио уверење да ће, иако је остало још много посла, тај центар постати један од најсавременијих у том домену, не само у овом делу региона, већ и шире.

- Верујем да сте сви више или мање упознати са активностима цивилно-војне сарадње који се реализују од 2009. године у оквиру пројекта „Хуманитарна асистенција“. Интензивирали смо и активности војномедицинске сарадње која се управо ових дана реализује кроз заједничку трилатерална војну вежбу припадника Оружаних снага Анголе, Националне гарде Охаја и Министарства одбране и Војске Србије у селу Рељан. Наравно, ту је и низ других заједничких активности са јасном опредељеношћу да их у наредном периоду унапређујемо – нагласио је државни секретар Нерић.

Осим знања и искуства која су наши припадници у заједничком раду стекли, како је оценио државни секретар Нерић, квалитет програма Националне гарде Охаја и Републике Србије, огледа се, пре свега, у успостављању пријатељства између припадника наших војски и грађана, и то тако треба да остане и убудуће.

Деценија Програма државног партнерства Србије и Националне гарде ОхајоПрема речима амбасадора Ската, Програм државног партнерства Републике Србије и Националне гарде Охаја један је од сегмената успешне и трајне сарадње и пријатељства који је јединствена прилика за изградњу чврстих и постојаних веза.

- Развој Центра за обуку за мировне операције у бази „Југ“ потврђује вредности овако дугорочних веза, јер заједно градимо нешто од великог значаја, а то изискује време. Управо је то разлог зашто је успостављање трајних личних односа од изузетног значаја. Свеукупно, помоћ владе САД за развој базе „Југ“ износила је више од седам милион долара, а за све ово време, руководиоци и радници на овом пројекту су долазили и одлазили, али „тим Охајо“ је остао непроменљив – нагласио је амбасадор Скат додајући и да је цивилно-војна сарадња, такође, важан аспект Програма државног партнерства, а нарочито у области пружања помоћи у случају елементарних непогода.

Он је указао да је предстојећа вежба заједничког медицинског ангажовања на југу Србије, одличан пример како тако дефинисана сарадња даје резултате и ван војске, изражавајући, такође, и уверење да ће и у наредних десет година ова сарадња остварити још значајнија достигнућа.

Програм државног партнерства Републике Србије и Охаја реализује се на основу потписаног Споразума о статусу снага, а званичан почетак сарадње у области одбране означила је прва посета команданта Националне гарде Охаја генерал-мајора Грегорија Вејта у септембру 2007. године. У протеклих десет година, војно-војна сарадња се константно развијала да би данас, Програм државног партнерства са Србијом, САД оцениле као један од најуспешнијих од више од 60 успостављених програма широм света.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.09.2016
Обраћање државног секретара Ненада Нерића
05.09.2016
Обраћање амбасадора САД Кајла Ската
05.09.2016
Свечаност