Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.09.2016.

Decenija Programa državnog partnerstva Srbije i Nacionalne garde Ohajo



Svečanost povodom obeležavanja deset godina od uspostavljanja Programa državnog partnerstva Republike Srbije i Nacionalne garde Ohajo održana je večeras u Domu Vojske u prisustvu državnog sekretara u Ministarstvu odbrane Nenada Nerića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, ambasadora SAD u Beogradu Kajla Skata, komandanta Nacionalne Garde Ohaja general-majora Marka Bartmana, kao i predstavnika državnih institucija.

Decenija Programa državnog partnerstva Srbije i Nacionalne garde OhajoGovoreći o značaju saradnje u okviru Programa državnog partnerstva dveju zemalja, državni sekretar Nerić je istakao da su obuka za učešće u multinacionalnim operacijama, vojnomedicinska saradnja, usavršavanje oficira i podoficira, kao i zajedničke vežbe deo širokog spektra aktivnosti u kojima su se pripadnici Vojske Srbije i Nacionalne Garde Ohaja pripremali i obučavali zajedno.

Posebno ističući zajedničke napore u realizaciji projekta Centra za obuku jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama u bazi„ Jug“,državni sekretar Nerić je izrazio uverenje da će, iako je ostalo još mnogo posla, taj centar postati jedan od najsavremenijih u tom domenu, ne samo u ovom delu regiona, već i šire.

- Verujem da ste svi više ili manje upoznati sa aktivnostima civilno-vojne saradnje koji se realizuju od 2009. godine u okviru projekta „Humanitarna asistencija“. Intenzivirali smo i aktivnosti vojnomedicinske saradnje koja se upravo ovih dana realizuje kroz zajedničku trilateralna vojnu vežbu pripadnika Oružanih snaga Angole, Nacionalne garde Ohaja i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u selu Reljan. Naravno, tu je i niz drugih zajedničkih aktivnosti sa jasnom opredeljenošću da ih u narednom periodu unapređujemo – naglasio je državni sekretar Nerić.

Osim znanja i iskustva koja su naši pripadnici u zajedničkom radu stekli, kako je ocenio državni sekretar Nerić, kvalitet programa Nacionalne garde Ohaja i Republike Srbije, ogleda se, pre svega, u uspostavljanju prijateljstva između pripadnika naših vojski i građana, i to tako treba da ostane i ubuduće.

Decenija Programa državnog partnerstva Srbije i Nacionalne garde OhajoPrema rečima ambasadora Skata, Program državnog partnerstva Republike Srbije i Nacionalne garde Ohaja jedan je od segmenata uspešne i trajne saradnje i prijateljstva koji je jedinstvena prilika za izgradnju čvrstih i postojanih veza.

- Razvoj Centra za obuku za mirovne operacije u bazi „Jug“ potvrđuje vrednosti ovako dugoročnih veza, jer zajedno gradimo nešto od velikog značaja, a to iziskuje vreme. Upravo je to razlog zašto je uspostavljanje trajnih ličnih odnosa od izuzetnog značaja. Sveukupno, pomoć vlade SAD za razvoj baze „Jug“ iznosila je više od sedam milion dolara, a za sve ovo vreme, rukovodioci i radnici na ovom projektu su dolazili i odlazili, ali „tim Ohajo“ je ostao nepromenljiv – naglasio je ambasador Skat dodajući i da je civilno-vojna saradnja, takođe, važan aspekt Programa državnog partnerstva, a naročito u oblasti pružanja pomoći u slučaju elementarnih nepogoda.

On je ukazao da je predstojeća vežba zajedničkog medicinskog angažovanja na jugu Srbije, odličan primer kako tako definisana saradnja daje rezultate i van vojske, izražavajući, takođe, i uverenje da će i u narednih deset godina ova saradnja ostvariti još značajnija dostignuća.

Program državnog partnerstva Republike Srbije i Ohaja realizuje se na osnovu potpisanog Sporazuma o statusu snaga, a zvaničan početak saradnje u oblasti odbrane označila je prva poseta komandanta Nacionalne garde Ohaja general-majora Gregorija Vejta u septembru 2007. godine. U proteklih deset godina, vojno-vojna saradnja se konstantno razvijala da bi danas, Program državnog partnerstva sa Srbijom, SAD ocenile kao jedan od najuspešnijih od više od 60 uspostavljenih programa širom sveta.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.09.2016
Обраћање државног секретара Ненада Нерића
05.09.2016
Обраћање амбасадора САД Кајла Ската
05.09.2016
Свечаност