Министарство одбране Републике Србије
 
05.09.2016.

Министар одбране са командантом Националне гарде Охајо



Поводом обележавања десет година од успостављања Програма државног партнерства између Републике Србије и Националне гарде Охајо, министар одбране Зоран Ђорђевић разговарао је данас са командантом НГ Охајо генерал-мајором Марком Бартманом. Састанку је присуствовао и амбасадор САД у Београду Кајл Скат.

Ђорђевић и Бартман сумирали су резултате десетогодишњег партнерства и истакли задовољство изузетно добром сарадњом припадника Војске Србије и Националне гарде Охаја. Сагласили су се да је Програм државног партнерства један од најбољих сегмената билатералне војне сарадње две земље, а било је речи и о даљим модалитетима сарадње у оквиру Програма.

„Претходна деценија била је веома динамична, обележена позитивним резултатима
Министар одбране са командантом Националне гарде Охајо од обостраног интереса. Искрено се надам да ћемо тим темпом наставити даље и пронаћи нове области у којима можемо да разменимо искуства“, истакао је министар Ђорђевић.

Он је посебно нагласио заједнички ангажман на развоју Центра за обуку јединица за учешће у мултинационалним операцијама убази „Југ“, који поседује специфичне капацитете у региону и доприноси, осим осталог, квалитету обуке наших припадника. Такође, министар је истакао значај пројекта „Хуманитарна асистенција“, током којег су у претходних десет година уложена значајна средстава у обнову вртића и школа у Бујановцу, Краљеву, Прањанима, Прокупљу и Сокобањи.

Министар одбране са командантом Националне гарде ОхајоМинистар Ђорђевић и генерал Бартман разговарали су и о унапређењу војномедицинске сарадње, пре свега, о заједничком медицинском ангажовању. Иако се развој тог пројекта очекује следеће године, у оквиру посете делегације Националне гарде Охаја нашој земљи, у наредним данима мешовити медицински тимови Војске Србије и Националне гарде Охаја спроводиће бесплатне здравствене прегледе житеља удаљених села на територији Пчињског округа. Заједничко медицинско ангажовање реализоваће 31 припадник Војске Србије, 26 припадника Националне гарде Охаја и четири припадника оружаних снага Анголе у својству посматрача.

С обзиром на чињеницу да ће припадници НГ Охајо ускоро бити део мисије КФОР на Косову и Метохији, министар одбране рекао је да се нада да ће то предстојеће ангажовање бити прилика за свеукупан напредак међусобних односа, будући да Република Србија КФОР сматра гарантом безбедности на КиМ.

Програм државног партнерства Републике Србије и Охаја реализује се на основу потписаног Споразума о статусу снага (~Status ofМинистар одбране са командантом Националне гарде Охајо Forces Agreement – SOFA~ од 7. септембра 2006. године). За званичан почетак сарадње у области одбране узима се прва посета команданта Националне гарде Охаја генерал-мајора Грегорија Вејта и 40 припадника Националне гарде Охајо Републици Србији од 15. до 21. септембра 2007. године.

Протеклих година, војно-војна сарадња се константно развијала да би данас Програм државног партнерства са Србијом САД оцениле као један од најуспешнијих од преко 60 успостављених програма широм света.

Најинтензивнија сарадња реализује се традиционално у септембру сваке године када је Војска Србије домаћин бројне делегације Националне гарде Охаја на челу са командантом. Активност популарно названа „~Capstone~“, садржи неколико по садржају различитих активности које се истовремено реализују у бројним јединицама и установама Министарства одбране и Војске Србије.

Припадници Националне гарде Охаја су и традиционални гости на свечаним промоцијама најмлађих официра Војске Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.09.2016
Састанак