Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.09.2016.

Ministar odbrane sa komandantom Nacionalne garde Ohajo



Povodom obeležavanja deset godina od uspostavljanja Programa državnog partnerstva između Republike Srbije i Nacionalne garde Ohajo, ministar odbrane Zoran Đorđević razgovarao je danas sa komandantom NG Ohajo general-majorom Markom Bartmanom. Sastanku je prisustvovao i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat.

Đorđević i Bartman sumirali su rezultate desetogodišnjeg partnerstva i istakli zadovoljstvo izuzetno dobrom saradnjom pripadnika Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja. Saglasili su se da je Program državnog partnerstva jedan od najboljih segmenata bilateralne vojne saradnje dve zemlje, a bilo je reči i o daljim modalitetima saradnje u okviru Programa.

„Prethodna decenija bila je veoma dinamična, obeležena pozitivnim rezultatima
Ministar odbrane sa komandantom Nacionalne garde Ohajo od obostranog interesa. Iskreno se nadam da ćemo tim tempom nastaviti dalje i pronaći nove oblasti u kojima možemo da razmenimo iskustva“, istakao je ministar Đorđević.

On je posebno naglasio zajednički angažman na razvoju Centra za obuku jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama ubazi „Jug“, koji poseduje specifične kapacitete u regionu i doprinosi, osim ostalog, kvalitetu obuke naših pripadnika. Takođe, ministar je istakao značaj projekta „Humanitarna asistencija“, tokom kojeg su u prethodnih deset godina uložena značajna sredstava u obnovu vrtića i škola u Bujanovcu, Kraljevu, Pranjanima, Prokuplju i Sokobanji.

Ministar odbrane sa komandantom Nacionalne garde OhajoMinistar Đorđević i general Bartman razgovarali su i o unapređenju vojnomedicinske saradnje, pre svega, o zajedničkom medicinskom angažovanju. Iako se razvoj tog projekta očekuje sledeće godine, u okviru posete delegacije Nacionalne garde Ohaja našoj zemlji, u narednim danima mešoviti medicinski timovi Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja sprovodiće besplatne zdravstvene preglede žitelja udaljenih sela na teritoriji Pčinjskog okruga. Zajedničko medicinsko angažovanje realizovaće 31 pripadnik Vojske Srbije, 26 pripadnika Nacionalne garde Ohaja i četiri pripadnika oružanih snaga Angole u svojstvu posmatrača.

S obzirom na činjenicu da će pripadnici NG Ohajo uskoro biti deo misije KFOR na Kosovu i Metohiji, ministar odbrane rekao je da se nada da će to predstojeće angažovanje biti prilika za sveukupan napredak međusobnih odnosa, budući da Republika Srbija KFOR smatra garantom bezbednosti na KiM.

Program državnog partnerstva Republike Srbije i Ohaja realizuje se na osnovu potpisanog Sporazuma o statusu snaga (~Status ofMinistar odbrane sa komandantom Nacionalne garde Ohajo Forces Agreement – SOFA~ od 7. septembra 2006. godine). Za zvaničan početak saradnje u oblasti odbrane uzima se prva poseta komandanta Nacionalne garde Ohaja general-majora Gregorija Vejta i 40 pripadnika Nacionalne garde Ohajo Republici Srbiji od 15. do 21. septembra 2007. godine.

Proteklih godina, vojno-vojna saradnja se konstantno razvijala da bi danas Program državnog partnerstva sa Srbijom SAD ocenile kao jedan od najuspešnijih od preko 60 uspostavljenih programa širom sveta.

Najintenzivnija saradnja realizuje se tradicionalno u septembru svake godine kada je Vojska Srbije domaćin brojne delegacije Nacionalne garde Ohaja na čelu sa komandantom. Aktivnost popularno nazvana „~Capstone~“, sadrži nekoliko po sadržaju različitih aktivnosti koje se istovremeno realizuju u brojnim jedinicama i ustanovama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Pripadnici Nacionalne garde Ohaja su i tradicionalni gosti na svečanim promocijama najmlađih oficira Vojske Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.09.2016
Састанак