Министарство одбране Републике Србије
 
04.09.2016.

Обележена годишњица Битке на Делиграду



Полагањем венаца и одавањем високих државних и војних почасти данас је обележена 210. година од Битке на Делиграду, а министар за рад Александар Вулин поручио је да је обавеза да се деци остави Србија у којој вреди живети и за коју се вреди борити.

"Србин хоће да помогне, да разуме туђу муку, невољу и бригу, али не може да одустане од свог права да буде слободан. Са тим се рађа", поручио је Вулин који је предводио државну церемонију на Делиграду, код Алексинца, у спомен-храму Светог архангела Михаила са костурницом.

Он је рекао да је највећа лаж и да су Срби давно прозрели то да само покорну главу сабља не сече.

"Знају Срби да је то лаж над лажима, јер знају да само слободни људи слободне људе рађају и да од робова никада слободан човек није постао", додао је он.

Вулин је истакао да Срби и Србија не знају да живе у неслободи и да другу земљу прихвате као свог господара.

"Срби не умеју да живе без слободе", поручио је Вулин додајући да се ништа не ствара брже него српска војска и да нема ништа трајније ни дуговечније од сећања на оне коју су им слободу донели.

"Како тада тако и данас, друга су питања пред нама али одговор је увек исти-Срби хоће да буду слободни а да би били слободни потребна им је снажна и јединствена држава, влада, војска, добра привреда", рекао је он наводећи да није било генерације која на ова питања није дала исти одговор-слобода по цену свега.

Он је истакао да никада ниједна генерација у историји српског народа није стала на погрешну страну.

"Баш зато имамо обавезу да пренесемо овој деци оно што су чинили већи и бољи од нас и да им оставимо Србију у којој вреди живети, за коју се вреди борити", рекао је Вулин додајући да се 210 година касније на Делиграду сабрала срска држава, њена влада, локална самоуправа, војска, црква, народ.

"И полсе 210 година стојимо ту и говоримо својим језиком, пишемо својим писмом имамо своју државу, војника, учитеља.. Српска држава стоји овде не погнуте главе, већ поносна на оне који су корачали, гинули и побеђивали", рекао је Вулин.

Председник Општине Алексинац Ненад Станковић рекао је да се на Делиграду сећамо и обележавамо она историјска дешавања где смо утврђивали и независност своје државе и слободу .

"Такво је то време било, али и данашње време носи неке своје изазове само што су облици борбе за јаку Србију сада другачији", поручио је он и додао да верује у Владу Србије да ће мудрошћу и храброшћу Србију водити успешно у будућности.

Венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Општине Алексинац, као и удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Делиград, место на десној обали Јужне Мораве, близу Алексинца, ушао је у историју по чувеној одбрани утврђених редута.

Устаници су утврдили систем шанчева од неколико километара - положаја који су затварали правац Ниш - Београд. Ове положаје је држало неколико хиљада српских устаника.

Средином 1806. године Отоманско царство кренуло је у велику офанизиву против устаничке војске. Под командом Ибрахим-паше, око 6.000 Турака је 16. јуна 1806. избило пред делиградске бедеме које је бранило око 5.000 устаника под командом Петра Добрњца.

Борбе су вођене неколико недеља, посада се херојски бранила. Пошто је победио Турке код Мишара, Карађорђе је брзо пребацио снаге на фронт код Делиграда, упутио одред војске под командом Станоја Главаша у позадину и 4. септембра разбио отоманске снаге, одбацивши их ка Нишу.

Танјуг