Министарство одбране Републике Србије
 
02.09.2016.

Интензивна сарадња са Немачком у области одбране



Редовни штабни разговори између Министарства одбране Републике Србије и Савезног министарства одбране Немачке одржани су у Берлину. Делегацију Министарства одбране Србије предводио је вршилац дужности помоћника министра за политику одбране генерал-мајор Слађан Ђорђевић, а у делегацији су били и пуковник Дејан Цимбаљевић, изасланика одбране Републике Србије у Берлину и потпуковник Горан Тимотијевић из Управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране. У делегацији Савезног министарства одбране били су капетан бојног брода Ханс Јерг Детлефсон, заменик директора Политике одбране, саветник Холгер Каш и изасланик одбране СР Немачке у Београду потпуковник Инго Гнојке.

Интензивна сарадња са Немачком у области одбранеУ отвореном и конструктивном разговору истакнуто је да је билатерална сарадња у области одбране интензивна и садржајна, уз простор за њен даљи развој. Уз поновљене ставове Републике Србије по питању статуса Косова и Метохије, изражена је захвалност за коректну сарадњу и професионални приступ у извршавању задатака немачког контигента у саставу КФОР.

Посебно је издвојена сарадња у области заједничког ангажмана у мултинационалним операцијама. Немачка страна је истакла значај заједничког учешћа припадника Војске Србије и Бундесвера у ЕУ мисији у Малију, која даје посебан квалитет сарадњи, али и заинтересованост за повећање броја припадника медицинског тима Војске Србије у мисији. 

Наглашен је значај ангажмана Министарства одбране и Војске Србије са полицијом на обезбеђењу државне границе према Бугарској и Македонији, као и пружању помоћи избеглицама на територији наше земље током мигрантске кризе, кроз сарадњу са органима локалне самоуправе и надлежним органима.

У светлу актуелне миграторне кризе, истакнуто је и да је нужна интензивнија сарадња обавештајних и безбедносних структура две земље, што је потврђено и током сусрета са начелником Војнообавештајне агенције бригадним генералом Јиргеном Броцом, и договореном посетом Београду.

Немачка страна пренела је да је стабилност Западног Балкана заједнички интерес две државе и да ће наставити са подршком Републици Србији у евроинтеграцијама. Договорен је наставак немачке помоћи војном школству Србије кроз програм „Помоћ у обуци и школовању“, као и проналажење могућности за стварање видљивијих резултата у области војноекономске сарадње. Истакнуто је да ће сусрети на највишем нивоу употпунити слику развијене сарадње и дати снажан подстицај њеном даљем интензивирању.